Karayemiş (prunus Laurocerasus) - Bilgiler
Alm. Kirschlorbeer (m), Fr. Laurier-cerise (m), İng. Cherrylaurel. Familyası: Gülgiller (Rosaceae), Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara ve Karadeniz bölgesi.

Nisan, mayıs ayları arasında küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutûbetli ve gölgeli yerlerde yetişen 2-5 m boyunda, yaprak dökmeyen her dem yeşil ağaçlar. Yapraklar derimsi kısa saplı ve oval şekillidir. Orta damar alt tarafta çıkıntı teşkil eder. Çiçekler 30-40 tânesi bir arada bulunur. Taç ve çanak yaprakları 5 parçalıdır. Meyveleri zamanla siyah renk alır. Kara yemiş, taflan, gürcü kirazı veya laz kirazı olarak da bilinir. Daha çok park ve bahçelerde yetiştirilir.

Kullanıldığı yerler: Yaprakları şeker, tanen, kalsiyum, oksalat, emülsin, prunasin ihtivâ eder. Taze yapraklardan elde edilen taflan suyu, antispazmodik ve öksürük dindirici, bulantı ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır. Fazla alınırsa, zehirlenme yapar. Tâze meyveleri yenir. Tâze meyvelerinin idrar söktürücü ve taş düşürücü etkileri vardır. Yaprakları ise gıdâlara koku vermekte kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
İzobar
Sonraki
Sonraki Konu:
Sibirya

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu