Karbondisülfür - Bilgiler
18/03/2014 1:30
Alm. Kohlendisulfid (n), Fr. Dioxyde (m) de sulfit, İng. Carbon disulphite. Formülü CS2 olup yanabilen, hemen hemen renksiz olan, oldukça zehirli bir sıvı. Ticârî karbondisülfürün kokusu safsızlıktan ileri gelmekte olup, çürük lahana veya yumurta kokusuna benzer. Karbondisülfür dikkatli depolanmalı ve taşınmalıdır. Buharının konsantrasyonu havada milyonda 20 kadar olduğunda zehirlenme başlar. Havadaki derişimi % 2 ilâ 50 arasında olduğu zaman patlayıcıdır. Böyle bir karışımı sıcak buhar borusu ateşleyebilir.

Karbondisülfür -108,6°C de donar, 46,3°C de kaynar. Spesifik gravitesi 1,261 g/cm3tür. Suda az çözündüğü halde alkol, eter ve karbontetraklorürde çok çözünür. Madenî ve hayvan yağlarını, mumları, kauçuğu, kükürtü, iyotu ve beyaz fosforu çok iyi çözer.

Karbondisülfür, elektrik fırınında 800-1000°C de kükürt ile kömürün ısıtılması suretiyle elde edilir. Fırından buhar halinde çıkan karbondisülfür yoğunlaştırılarak toplanır.

Karbondisülfür en çok viskos ipeği ve selefon imalâtında kullanılır. Ayrıca, karbon tetraklorürün, ditiyokarbonatların, tiyosiyanatların ve ürenin imalâtında, zirâatte depolanmış tahılların toprağının dezenfekte edilmesinde ve toprakta yuvalanmış hayvanların ödürülmesinde kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Mümtaz Turhan
Sonraki
Sonraki Konu:
Gırtlak

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu