Alm. Kardiologie, Kadiologie (f), Fr. Cardiologie (f), İng. Cardiology. Kalbin ve damarların anatomi, fizyoloji ve patolojisini inceleyen bilim dalı.
Dâhiliyenin bir alt branşı olan bu bilim dalı, üniversite hastaneleri ve özel bâzı hastânelerde başlıbaşına bir branş olmuştur.
Kardiyoloji kalp ve damarlara âit bozuklukların teşhis ve tedâvisi ile uğraşır. Kalp muayenesinde genel dört muayene metodu uygulanır. Gözle inceleme, el ile muayene, parmakların üzerine vurularak çıkan sesi değerlendirme ve dinleme âleti ile kalbi dinleme.
Kalp-damar sistemi bir bütün olduğu için bir yerde olan hâdise bütün sistemi etkiler. O sebeple hastalıkların teşhis ve tedâvisinde bu husus göz önünde tutulmalıdır.
Kardiyolojinin günümüzde çok sık rastlanan romatizmal kalp hastalıkları, damar sertliği, koroner arter hastalıkları sebebiyle önemi çok artmış ve ona paralel olarak da gelişmiştir.
Bugün açık kalp ameliyatları, çok ince koroner damar (kalbin kendini besleyen damarlar) ameliyatları başarıyla yapılmaktadır.
Röntgen (kalbe özel çekilmiş röntgen), kalp elektrosu (grafisi) önemli teşhis metodlarıdır. Ayrıca anjiografi (damar içine boyalı madde vererek filmini çekme), ekokardiyografi (kalbe özel ses dalgaları göndererek yansımaları yazdırma), sintigrafi, kateterizasyon (özel âletlerle bacak damarlarından kalbin içine girerek kalbin basınçlarını ölçme, boyalı madde vererek filmini çekme) ile teşhis imkânları artmıştır. Myokard scanning’i ile de kalp kasının durumu hakkında bilgi edinilmektedir.
Kardiyoloji dalında ihtisasını tamamlayan hekimlere kardiyolog denmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.