Doğu Anadolu bölgesinin kuzeydoğu kesiminde yer alan bir ilimiz. Yüz ölçümü 9442 km2, nüfusu 325 016 kişi (2000), il plâka kodu 36'dır. İlçeleri; Merkez, Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz'dur. 1992 yılından önce 14 ilçesi olan, geniş topraklara sahip büyük bir ildi. 1992 yılında çıkarılan bir yasa ile kuzeyinde bulunan ilçelerle Ardahan ili, güneyinde bulunan ilçelerle Iğdır ili kuruldu.
Kars ili, yüksek plâtolar ve yüksek dağlarla çevrilidir. En önemli dağları Allahuekber Dağları'yla Aladağ'dır. Yüksek dağlarda derin vadiler oluşturan ırmakları vardır. En önemli akarsuları Aras, Kars Çayı ve Arpaçay'dır. Arpaçay, Türkiye ve Ermenistan sınırını oluşturur. Kars Çayı, Kars'ın içinden geçerek doğuya yönelir ve Arpaçay'la birleşir. Kars Çayı'nın iki yanında Kars Ovası uzanır. Bir başka önemli ovası da Selim ilçesinde olan Selim Ovası'dır. Başlıca gölü, Aygır Gölü'dür.
Kars şiddetli bir karasal iklimin etkisi altındadır. Kışlar uzun ve çok soğuk, yazlar kısa ve serin olur. İklim ve yer şekillerinden dolayı doğal bitki örtüsü bozkırdır. Az yağış alan çukur bölümlerinde bitki örtüsü çölümsü bir görünüm alır. Dağlık alanlarda soğuğa dayanaklı sarıçam ormanları vardır.
Kars halkı genellikle kırsal alanlarda yerleşmiştir. Kentleşme oranı düşüktür. Ekonomi tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım alanlarının az olması hayvancılığı ön plâna çıkarmıştır. Geniş otlaklara sahip il topraklarında çok miktarda koyun ve sığır yetiştirilir. Kars Türkiye'de hayvancılık alanında önemli bir yere sahiptir. Hayvancılık, canlı hayvan satışı, çeşitli hayvan ürünleri üretimi ve arıcılık şeklinde yapılır. İlde sanayi pek gelişmemiştir. Kars'ın sanayii hayvancılık ürünlerinin işlenmesine dayanır. Ormanlık alanlarda ormancılık yapılır. Bu bölgelerde sanayi orman işletmeciliğine dayanır. Başlıca yer altı kaynakları, linyit ve kaya tuzudur.
Kars ili, Kafkasya'dan Anadolu'ya gelen kara ve demir yolları üzerinde olması bakımından önemli bir konuma sahiptir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.