Alm. Geldschrank (m), Safe (n), Fr. Caisse (f), coffre-tort (m), İng. Cash box, strong box, chest, safe. Para ve değerli eşyâların hırsızlardan başka yangın ve sel gibi tabiî felâketlerden korunması için yapılan çelik dolap.
Eskiden kasalar sertleştirilmiş çelikten yapılmaktaydı. Ama çok geçmeden bu kasaları delebilen elmas uçlu matkaplar yapıldığı için günümüzde kasalarda matkapla delinemeyen alaşımlı çelikler kullanılmaktadır. Ayrıca, çelik daha erimiş hâldeyken, içine sertleştirilmiş parçacıklar katılır. Böylece, bir plâka delinmeye çalışılırken ortaya çıkan gerilmeler, matkap ucunu parçalar veya köreltir.
Kasa kilitleri: Aşağı yukarı bütün kasa kilitleri şifrelidir. Şifreli kilitlerde patlayıcı veya maymuncuk sokulacak bir anahtar deliği bulunmaz ve meselâ dört diskli bir kilitte 100.000.000’dan çok değişik şifre ihtimali vardır. Ayrıca, kasa sâhibi, istediği zaman şifreyi değiştirebilir. Kasalarda anahtarlı kilit de kullanılabilir, fakat deliğin içeri su sızmasını önleyen bir plakayla kapatılması gerekir.
Kilit mekanizmaları, matkaba dirençli ek çelik tabakalarıyla, şifreyi bilmeyen birinin zorlamalarına cevap vermeyen kilitli şifrelerle ve çevrilen şifreyi görmeyi zorlaştıran kalkanlarla korunur.
Zaman ayarlı kilitler ise ancak belli saatlerde açılabildiğinden, bankada çalışanlar için kaçırma veya işkence gibi tehlikeleri ortadan kaldırmaktadır. Şifreli kilitlere şifre iş saatlerinden sonra çevrilirse polise alarm veren bir sistem de yerleştirilebilir. Bâzı alarm sistemlerinde, kasa odasına iş saatlerinden sonra giren olursa alarmı çalıştıran bir radar ile duvarı yıkmak isteyen olursa alarmı çalıştıran, duvar içine yerleştirilmiş teller bulunur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.