Katran Ağacı (cedrus Libani) - Bilgiler
Alm. Zedef (f), Fr. Cédre du Liban, İng. Cedar of Lebanon. Familyası: Çamgiller (Pinaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Güney Anadolu dağları, Sultandağı, Eğridir ve Beyşehir ormanları.

Kırk metreye kadar yükselen, kışın iğne yapraklarını dökmeyen dâimî yeşil orman ağaçları. İğne yaprakları 20-50 tânesi bir arada demet hâlinde, dala bağlanmış olarak bulunur. İğne yaprakları 1,5-3,5 cm boyunda, sert, batıcı, sivri, kesitleri yassı ve köşelidir.

Katran ağacı, Lübnan sediri olarak da bilinir. İlk defâ Lübnan’da bulunduğundan bu ad verilmiştir. Sedir ağaçları münbit topraklarda yetişir ve ışık ağacıdır. Kozalakları kahverengi, silindir biçiminde ve dallarda dik durur. Gövdeleri pürüzsüz ve grimsi renktedir. Ağaçlar şemsiye şeklinde görünürler.

Kullanıldığı yerler: Tıbbî olarak gövde ve dallarının yakılmasıyla elde olunan katran kullanılır. Katranı halk arasında sarı katran olarak bilinir. İdrar ve solunum yolu hastalıklarında, dıştan ise cilt hastalıklarında antiseptik olarak, bilhassa keçi ve benzeri hayvanların cilt hastalıklarında çok kullanılır. Kerestesi yumuşak ve dayanıklıdır. Kolay işlenir. Yeraltı ve köprü inşâatları ile travers îmâlinde, çürümemesi dolayısiyle çok kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
İbn-i Battuta
Sonraki
Sonraki Konu:
Manisa

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: