Tropik bölgeler olan Brezilya, Güney Asya, Seylan, Endonezya’da yetişen, 25-30 m boylarında olan ağaçlar. Gövdeleri açık renkli ve düzgündür. Temmuz, ağustos aylarında açık yeşilimsi renkli çiçekler açar. Bu ağaçların önemi, salgı borularında lateks ihtivâ etmelerinden gelmektedir. Lateks; protein, şeker, tanen, mâdensel tuzlar, glikozitler, zehirli alkaloitler gibi maddeleri eriyik hâlinde; kauçuk, reçine, zamk gibi maddeleri de süspansiyon hâlinde ihtivâ eden bir sıvıdır. Lateks bir yaralama sonucu bitkiden dışarı çıkar ve pıhtılaşır. Böylece hem yara bölgesi örtülmüş, hem de lateksin ihtiva ettiği antiseptik maddelerden dolayı bitkiye bakteri ve mantarların hücumu önlenmiş olur.
Kullanıldığı yerler: Kauçuk ağacındaki lateksin, % 30-40 oranında kauçuk ihtivâ etmesi ile ağaçtan kauçuk elde edilme yoluna gidilmiştir.
Kauçuk ağacı beş yaşına kadar çok az kauçuk verir. 7-12 yaşları verimi fazla olduğu yaşlardır. 30 yıl kadar kauçuk verebilir. Kauçuk ağacının yetişebilmesi için ısının 20 derecenin altına düşmemesi gerekir. Sıcak ve bol yağışlı topraklarda iyi yetişir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.