Alm. Wundschwamn, Fr. Amadouvier, İng. Shelf Fungus, bracket fungus. Familyası: Kavmantarıgiller (Polypodiaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Çoğunlukla kayın ve meşe ormanlarımızda.
Kayın, meşe, söğüt, kavak, ıhlamur gibi ağaçların gövdeleri üzerinde asalak yaşayan at tırnağı biçiminde büyük ve ağır bir mantar türü. Ağaç mantarı olarak da bilinir. Esmer kırmızımtrak renklidir. Bâzan 50 cm çapında olanlarına rastlanır. Ağaç gövdelerinin odun katını hızla çürüttüğünden, ormanlar için zararlıdır. Yağ, tanen ve kitin ihtivâ eder.
Kullanıldığı yerler: Deride sıyrık ve kesik sonucu meydana gelen yaralardaki kanamayı durdurmak için ve ateş veya sigara yakmak için kav olarak kullanılır.
Mantar kavı elde etmek için mantar sonbaharda toplanıp dışındaki sert kabuğu soyulur. Meşe külü ile suda kaynatılarak saflaştırılır. Sonra kurumaya bırakılır. Kuruyunca tokmakla dövülür. Belirli parçalara ayrılarak çakmaktaşı ve çelik demirle birlikte kav kesesine konur. Mantar, dövülme işleminden sonra potasyum nitrat çözeltisiyle ıslatılıp kurutulursa daha kolay tutuşur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.