Gülgiller familyasından bir meyve ağacı ve bu ağacın besleyici değeri yüksek sert çekirdekli meyvesi. Çin kökenli bir ağaç olan kayısı, yüksek ve bol güneşli yerlerde ve denizden uzak bölgelerde yetişir. Kayısının yetişeceği toprağın killi ve kuru olması gerekir.
Kayısı meyvesi, ince kabuklu sulu ve turuncu renklidir. Meyve hoş kokuludur; çekirdeği serttir. Kayısı tohumu suludur ve yenebilir ama acı olan türleri de vardır. A vitamini ve şeker açısından zengin bir meyve olan kayısı, taze tüketilebildiği gibi, kurutularak da tüketilebilir. Kayısının pestili, reçeli ve kompostosu yapılır. Türkiye'de yılda 370 bin ton dolayında yetiştirilen kayısının yarıya yakın bölümü Malatya'dan elde edilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.