Kemal, Yaşar - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(1922 Osmaniye - ) Türk yazar. Asıl adı Kemal Sadık Göğceli'dir.

İlkokulu Kadirli'de tamamladıktan sonra Adana'da okuduğu ortaokuldan son sınıfa geldiğinde ayrılmak zorunda kaldı. İnşaatlarda kontrol memurluğu, çiftliklerde ırgat kâtipliği, pirinç tarlalarında su bekçiliği, harman makinelerinde işçilik, memurluk, öğretmen vekilliği ve dilekçecilik yaptı.

İstanbul'da Cumhuriyet gazetesine girdi, röportajlar ve haftalık fıkralar yazdı. Haftalık politika dergisi Ant'ın kurucularından oldu. Sonradan geçimini sadece yazarlıkla sürdürdü.

Yaşar Kemal'in ilk şiiri ve ilk folklor derlemesi Adana Halk Evinin Görüşler dergisinde yayımlandı. Halk evi dergilerinden olan Ülkü (Ankara), Beşpınar (Gazi Antep), Kovan (İzmir) ve Millet (Ankara) dergilerinde şiirler yazdı. Bir süre de öykü yazdı; ama asıl ününü romancılıkta yaptı. Başta İnce Memed olmak üzere romanlarıyla adını yurt dışında da duyurdu.

Pek çok romanı oyunlaştırıldı ve yurt içinde ve dışında çeşitli ödüller aldı. Çoğu romanları da sinemaya uyarlandı. Yapıtları yabancı dillere en çok çevrilen Türk yazarı unvanını kazandı.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Öyküleri; Sarı Sıcak, Bütün Hikâyeleri; röportajları; Yanan Ormanlarda Elli Gün, Çukurova Yana Yana, Peri Bacaları, Bu Diyar Baştan Başa, Bir Bulut Kaynıyor; röportaj öyküleri; Allah'ın Askerleri, Çocuklar İnsandır; fıkra ve denemeleri; Taş Çatlasa, Baldaki Tuz, Ağacın Çürüğü; romanları; Teneke, İnce Memed (1, 2, 3, 4), Orta Direk, Yer Demir Gök Bakır, Ölmez Otu, Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufcuk Yusuf, Üç Anadolu Efsanesi, Ağrı Dağı Efsanesi, Binboğalar Efsanesi, Yılanı Öldürseler, Çakırcalı Efe, Al Gözüm Seyreyle Salih, Filter Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca, Deniz Küstü, Kuşlar da Gitti, Yusufçuk Kuşu, Höyükteki Nar Ağacı, Kale Kapısı, Fırat Suyun Kan Akıyor Baksana.

İLGİLİ KONULAR

Teneke

Önceki
Önceki Konu:
Kesme İşareti
Sonraki
Sonraki Konu:
Kavram

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu