Kenan Evren - Bilgiler
10/03/2014 2:00
Türkiye Cumhûriyetinin yedinci Cumhurbaşkanı. 1918 yılında Manisa ilinin Alaşehir ilçesinde doğdu. Babası İnhisârlar İdâresi memurlarından Hayrullah Bey, annesi Nâciye Hanımdır.

İlk ve orta öğrenimini Alaşehir, Manisa, Balıkesir ve İstanbul’da yaptı. 1936 yılında Harp Okuluna girdi ve 1938 yılında bitirdi. 1940 yılında Topçu Atış Okulundaki öğrenimini tamamladıktan sonra, ordunun çeşitli kademelerinde görevler yaptı. 1946 yılında Harp Akademisine girerek, 1949 yılında mezun oldu. Kurmay subay olarak Genelkurmay Eğitim Şûbesi Kısım Amirliği, 1. Ordu Harekât Başkan Yardımcılığı, Kara Harp Akademisinde öğretmenlik, 9. Kore Türk Tugayında önce Harekât ve Eğitim Şûbe Müdürlüğü, sonra Kurmay Başkanlığı, Türkiye’ye dönüşünde Ordu Donatım Okulu Kurmay Başkanlığı, 2. Ordu Harekât Eğitim Başkanlığı, 227. Piyâde Alay Komutanlığı, 9. Kolordu Kurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Okullar Dâire Başkanlığı görevlerinde bulundu.

1964’te Tuğgeneral, 1967’de Tümgeneral 1970’te Korgeneral oldu. Bu rütbede 11. Kolordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri komutanlığı Denetleme Kurulu Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı yaptı.

30 Ağustos 1974 târihinde Orgeneralliğe yükseldi. 1975 yılında Genelkurmay İkinci Başkanlığına getirildi. Daha sonra Ege Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu. 7 Mart 1978 târihinde de Genelkurmay Başkanlığına tâyin edildi.

Kenan Evren, Genelkurmay Başkanlığı görevindeyken anarşik hâdiseler gün geçtikçe büyümeye, bütün Türkiye’yi kaplayarak ülkeyi bir iç savaşa doğru sürüklemeye başladı. Fabrikalar ve her kademedeki eğitim kurumlarında bölücü ve yıkıcı güçler tarafndan organize edilen kânunsuz hareketler, çarşıya, pazara, câmilere, karakollara, sokak aralarına ve evlerin içine taşındı. Okullardan ve fabrikalardan sonra dükkânlar, işyerleri, kamu hizmeti gören kuruluşlar da sendika liderlerinin, gerilla örgütlerinin ve bunlar tarafından eyleme teşvik edilen küçük yaşlardaki geçlerin emriyle açılır kapanır hâle geldi.Soygun, kundaklama, işgal, silâhlı çatışma, yürüyüş ve mitinglerin arkası kesilmiyor, Türkiye’nin her köşesinden kânun ve devlet otoritesi boşluğunu işâret eden acı feryatlar yükseliyordu. Siyâsî görüş ayrılığından öldürülenlerin sayısı kabarıyor ve ayda 130-150 kişi canından oluyordu.

Bu olaylar üzerine Evren 12 Eylül 1980’de silâhlı kuvvetlerin emir komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği harekâttan sonra Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanından teşkil edilen Millî Güvenilk Konseyi’nin başkanlığı ile devlet başkanlığını üstlendi.

7 Kasım 1982 târihinde halk oyuna sunulan Anayasanın kabûlü ile Kenan Evren Cumhurbaşkanı sıfatını kazandı.

Cumhurbaşkanlığı sırasında yurt içinde ve dışında pekçok gezi yaptı. Özellikle Ortadoğu ülkeleri ile büyük bir yakınlaşma dönemine girildi. Pakistan Devlet Başkanı Ziyâ-ül-Hâk ile karşılıklı ziyâretlerle aralarında samîmi bir dostluk meydana geldi. Dördüncü İslâm Konferansı Teşkilâtı zirvesine katıldı. Konferans başkan yardımcısı seçildi. 15 Kasım 1984’te İslâm Konferansı Teşkilâtı Ekonomik ve Ticârî İşbirliği Dâimî Komitesi Başkanı oldu. Beşinciİslâm Konferansında Bulgaristan’da Türklere yapılan baskılar ve Kıbrıs meselesine üye ülkelerin dikkatini çekti. YedinciCumhurbaşkanı Kenan Evren, 9 Kasım 1989’da sürenin dolması ile görevinden ayrıldı.

İngilizce bilen Kenan Evren, üç çocuk babasıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Geven (astragalus)
Sonraki
Sonraki Konu:
Gaz Türbini

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu