İki sayı üst üste Kenan Harun'dan söz açtım, artık bırakacaktım ama, bırakamadım; bu adı, kimsenin tanımadığını sanırken, tanıyanların ortaya çıkması beni yeniden onun üzerinde durmaya zorladı.
İlk yazımın ardından Naim Tirali telefon etmiş, Kenan Harun'un arkadaşı olduğunu ve yayımlanmış kitabının bulunduğunu söylemişti bana. Bir süre sonra bir telefon daha:
En eski dergi üyelerimizden Saffet Kartoğlu konuştu. Kenan Harun'u iyi bilirmiş, şiirleri hâlâ belleğinde imiş. Hele "Karını Olmalısın Güzel" adlı şiiri hâlâ taptaze ezberindeymiş. Bu şiir, onun yaşamında çok önemli rol oynamış.
Saffet Kartoğlu, şiiri bana da göstermek üzere, yayımlandığı "Yeni Şiirler 1949" adlı kitabın tıpkıçekimini gönderdi. Varlık Yayınlananca yayımlanmış bir seçki bu. 83 şairin 122 şiirini içeriyor. Önsözü Yaşar Nabi yazmış. Şiirlerin seçiminde Ziya Osman Saba, Behçet Necatigil, Atilla İlhan, Oktay Akbal; Yaşar Nabi ile birlikte emek vermişler. Bir ara Sabahattin Eyüboğlu da toplantılarına katılmış. Şairleri yaş sırasına göre dizmişler. Kenan Harun ( 1925)'a değin şu adlar sıra ile yer alıyor: Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Osman Saba, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Rıza Apak, Oktay Rıfat, Sabahattin Teoman, Baki Süha Ediboğlu, Behçet Necatigil, Orhan Murat Arıburnu, Cahit Külebi, Nahit Ulvi Akgün, Hasan Şimşek, İskender Cenap Ege, Ceyhun Atuf Kansu, Halim Yağcıoğlu, Emin Ülgener, Salâh Birsel, Halit Tanyeli, Sabahattin Kudret, Rüştü Onur, Arif Hikmet Par, İlhan Oymak, Necati Cumalı, Orhan Asena, Cahit Obruk, Limasollu Naci, Nuri Tarhan, Bedri Gider, Lütfü Özkök, Gaye Nail Ozanoğlu, Muzaffer Tayyip Uslu, Şinasi Özdenoğlu, İbrahim Zeki Burdurlu, Nazmi Şener, Necati Tözge, Muzaffer Uyguner, Ahmet Arif, İsmail Ali sarar, Atilla İlhan, M. Sunullah Arısoy, Azmi Tekinalp, Subutay Karsan, Muammer Bayman ve Kenan Harun... En küçükleri Kenan Harun... Kitapta daha küçükler de var; yaş sırasıyla uzayıp gidiyor...
Yaşar Nabi'nin başka bir yerde yayımlanmamış şiirlerden oluştuğunu söylediği "Yeni Şiirler 1949 " kitabından Kenan Harun'un "Karım Olmalısın Güzel" şiirini aşağıya alıyorum:
x
KARIM OLMALISIN GÜZEL
Karım olmalısın güzel; Yaşamalısın benimle
aynı hayatı, Kavak yelleri halinde esmelisin
başımdan! Bir şarkı gibi içime dolmalısın.
Karım olmalısın güzel.
Ellerin donatmalı evimin her köşesini.
Şenlendirmelisin.
Gözlerinin ışığıyla pırıl pırıl etmelisin
Karanlık gecelerimi.
Karım olmalısın güzel.
Başını koymalısın kalbimin üzerine.
Dalıp da nihayetsiz bir hülya alemine,
"Ne kadar da güzelmişsin sevgilim,
Ne kadar da güzelmiş seninle geçen günler!"
Diyebilmeli dilim.
Karım olmalısın, güzel. Sonra karınca
kararınca bir de işim olmalı: Her akşam
yorgun argın dönünce sana Güzel gözlerin
gülerek açmalısın kapıyı. Sarhoş
yaşamalıyım her gün saadetimden. Gülüşünle
yok olmalı fenalıklar, zulümler: Bir tek sen
olmalısın kalbimde ve kafamda. Bir tek sen
Bir tek sen
Olmalısın güzel, karım olmalısın.
Zira bana ekmek kadar, su kadar.
Hava kadar lâzımsın.
x
Okurumuz Sayın Saffet Kartoğlu, o yıllarda, Kenan Harun gibi, genç mi genç bir adamdır. Coşuyor bu şiirle. Kendiliğinden ezberliyor. Yakınlık duyduğu, sevdiği, imrendiği bir kız da var. O kıza bu şiiri '"güzel" sözcüklerinin yerine o kızın adını koyarak okuyor. Sonra yeniden okuyor. Yeniden, yeniden okuyor... Kız da etkileniyor. Evleniyorlar. İşte Saffet Kartoğlu'nun "Bu şiir yaşamımda önemli bir rol oynadı."demesi bu nedenledir. Kenan Harun bilseydi ne ölçüde sevinirdi! Ne ölçüde kıvanç duyardı! Kim bilir!
Geçen sayılarımızda Kenan Harun'u ele almamız üzerine Cumhuriyet'te Hürriyet Yaşar (1), Özgür Kocaeli'nde Ruşen Hakkı (2); destekler biçimde yazılar yazdılar. İleride, onlardan da söz açmak olanağımız olabilir. Daha sonra da Sayın Mücap Ofluoğlu'ndan bu konuda mektup aldım. Meğer Mücap Ofluoğlu'nun da arkadaşıymış Kenan Harun. 1969'un ilkyazında "Mücap Ofluoğlu Tivatrosıı" Anadolu turnesine çıktığında Ankara AST Sahnesi'nde Selçuk Kaskan'ın ''Dolap Beygiri" oyununu oynamışlar. Oyun üzerine "Sevgili Kenan Harun", bir eleştiri yazısı yazmış... Benim yalnızca şiirlerinden tanıdığım birinin böyle anımsayan arkadaşlarının bulunduğunu görmek, ne güzel bir olay!
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.