Kerevit - Bilgiler
08/12/2009 20:17
On ayaklılar (Decapoda) takımının Astacidae familyasına ait bir tür tatlı su ıstakozu. Nehir, göl, gölet ve bataklıklarda, çoğu kez çakıllı ve taşlı zeminlerde, taşların altında ya da sığ çamurların içinde barınırlar.

Boyları yaklaşık 10-12 cm'dir. Vücutları, başla birleşmiş göğüs ve karın olarak iki bölümden oluşur. Göğüs tek parça sert bir kabukla örtülüdür. Baş bölgesinde bir çift birleşik gözle bir çift uzun anten ve bir çift de antencik bulunur. Karın tarafından bakıldığında gövde bölümlerinin her birinden 1 çift olmak üzere 5 çift yürüme bacağının çıktığı görülür. Bunlardan birinci çiftin uçları çok gelişmiş ve makas biçimini almıştır. Bunu avlarını yakalamada da kullanırlar.

Vücudun son bölümündeyse, yanlarda iki çift ve ortada 1 tane olmak üzere, yüzmeyi kolaylaştıran kuyruk yelpazesi vardır. Asya'nın batısında ve Avrupa'da yaygındır. Avrupa'da çok yüksek ticari öneme sahiptir ve lüks yiyecek olarak kabul görür. Kerevit eti düşük kaloriye sahip, B vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden zengin bir besindir. Canlı, taze, dondurularak ya da konserve edilerek tüketilir.

Önceki
Önceki Konu:
Kepler, Johannes
Sonraki
Sonraki Konu:
Kereviz

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu