Prunus avium. Gülgiller (Rosaceae) familyasından değerli bir meyve ağacı. Kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen kirazın ana yurdunun Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu olduğu sanılmaktadır.
Kirazın bileşiminde A ve C vitaminleriyle kalsiyum ve fosfor bulunur. İçerdiği düşük kalori değeriyle diyet yapanların da bol tükettiği bir meyvedir. Dünyada 1500 dolayında kiraz çeşidi mevcuttur. Hâlâ süren ıslah çalışmalarıyla günden güne bu sayı artmaktadır. Kirazın kırmızı, sarı pembemsi, alacalı ve bordo renkli olan çeşitleri vardır. Ülkemizden yaygın çeşitleri karabodur, dalbastı ve napolyondur. Meyvesi iri ve kabuğu kırmızı olan napolyon; meyvesi çok iri, kabuğu çok koyu bordo olan bing; eti açık sarı, meyvesi orta irilikte, kabuğu koyu ve ince sarı üstüne kırmızı alacalı karabodur, eti krem renginde olan dalbastı en iyi bilinenlerdir. Halk arasında kiraz meyvesinin sapı idrar artırıcı; kabuğu ishal kesici; çiçeği de göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Kiraz genellikle taze olarak yenir ancak reçelden kurabiyeye kadar çeşitli biçimlerde de tüketilir.
ABD, Arjantin, Japonya, Avustralya, Şili, Türkiye ve birçok Avrupa ülkesinde kiraz üretimi yapılmaktadır. Türkiye'nin her yöresinde az çok yetiştirilmekle beraber; temel geçim kaynağı olduğu illerimiz Manisa, İzmir, Afyon, Isparta, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Konya, Artvin, Zonguldak, Kastamonu ve Amasya'dır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.