Kırklareli - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Trakya bölgesinin kuzeydoğu bölümünde yer alan sınır ilimiz. Yüz ölçümü 6550 km2, nüfusu 328 461 kişi (2000), il plâka kodu 39'dur. İlçeleri; Merkez, Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize'dir.

İl topraklarının yarısı dağlık, öteki yarısı da ovalık alanlardan oluşur. Trakya'nın en yüksek dağları olan Yıldız Dağları Kırklareli ilinin sınırları içindedir. İl topraklarının güney ve batı kesimlerinde bulunan havzaya Ergene havzası denir. Bu havza ilin en önemli tarım alanıdır. Başlıca akarsuları; Babaeski Suyu, Lüleburgaz Suyu ve Rezve Deresi'dir. Rezve Deresi, Bulgaristan ile Türkiye arasında doğal bir sınır oluşturur. Karadeniz kıyıları geniş ovalarla kaplıdır. Kıyı kesimleri fazla girintili ve çıkıntılı değildir. Bu ovada birçok küçük göl ve doğal plâj vardır. En önemli doğal gölleri, Erikli, Mert ve Sakpınar gölleridir. Karadeniz kıyılarında bulunan başlıca çıkıntılar, İğneada ile Servi burnudur. Kırklareli ilinin iklimi yer şekillerine göre farklılık gösterir. Karadeniz kıyılarında iklim ılımandır. Istranca Dağları'nın ardında kalan iç kısımlardaysa iklim sertleşir. Bu bölgede kara iklimi egemendir. İlin büyük bir bölümünde kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. İklim özelliklerine göre doğal bitki örtüsü de değişiklik gösterir. Istranca Dağları'nın kıyıya bakan kesimleri geniş kayın ormanlarıyla kaplıdır. Güney yamaçlarındaysa meşe toplulukları vardır. Ergene havzasının doğal bitki örtüsü bozkırdır.

Kırklareli'nin ekonomisi tarım ve ormancılığa dayanır. Yetiştirilen başlıca ürünler, buğday, şeker pancarı, ayçiçeği, karpuz, patates, arpa, domates, yulaf, soğan ve kavundur. Hayvancılık alanında da en çok koyun ve sığır yetiştirilir. Mandıralarda beyaz peynir, kaşar peyniri ve yoğurt üretimi yapılır. Bu nedenle et üretimi azdır. Kıyılarda balıkçılık çok fazla gelişmemiştir. Ormanlık alanlarda tomruk ve maden direği üretimi yapılır. Türkiye'de ilk şeker fabrikası bu ilde kurulmuştur. Kırklareli'ndeki öteki sanayi kuruluşları, un, bitkisel yağ, süt ürünleri, konserve, yem, dokuma, tarım alet ve makineleri, cam, ölçü araçları, çimento, orman ürünleri, elektrik malzemeleri, sabun, boya, kaset, kireç, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır. Ülkemizin Avrupa ile bağlantısını sağlayan kara ve demir yolları bu ilden geçer. Ayrıca Bulgaristan sınırında Dereköy sınır kapısı vardır. Başlıca yer altı kaynakları doğal gaz, bakır, dolomit, manganez ve mermerdir.

Kırklareli toprakları Balkanlar ve Anadolu'yu ele geçirmek isteyenler tarafından egemenlik altına alınmaya çalışılmıştı. Günümüzde Kırklareli halkının büyük bir çoğunluğu Balkanlardan gelmiş olan göçmenlerden oluşur.

Önceki
Önceki Konu:
Belediye
Sonraki
Sonraki Konu:
Kırşehir

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu