Kirletilmiş Suların Ekolojisi - Bilgiler
Su kirliliğinin ilk tanımı biyologlar tarafından akuatik hayatın türlerinin azalması ve sudaki doğal dengenin bozulması olarak verilmiştir.Bugün için geçerli olabilecek tanıma göre;"suya bazı şeylerin ilavesiyle doğal kalitesinin değişmesi sonucu suyun çevresinde oturanlar bu suyu kullanmazlarsa su kirlenmiş sayılır".1979 yılında Holdgate tarafından öne sürülen kirlilik tanımı ise:"insan tarafından çevreye bırakılan madde veya enerji insan sağlığına zarar veriyor,canlılar ve ekosistem için zararlı ve çevrenin doğal yapısını bozuyorsa bu bir kirlilik unsuru sayılır" şeklindedir.

Suyun kirliliğine neden olabilecek faktörleri şu ana başlıklar altında toplayabiliriz.

1.Doğaya yabancı madde veya reaktiflerin atılması(örneğin;sentetik pestisidler)

2.Doğal bazı faktörlerin anormal düzeylere çıkması(örneğin;yüksek fosfat konsantrasyonu).

3.Sıcaklığın yükselmesi veya oksijen düzeyinin düşmesi.

Doğal Akuatik Ekosisteme Etkiyen Faktörler

Önce ekolojiyi ve ekosistemi genel anlamda tanımlayalım.Canlıların canlı ve cansız çevresi arasındaki ilişkilerini inceleyen bilim dalına "Ekoloji" denir.Ekosistem ise biyosfer ve canlılar alemini kapsayan bir sistemi ifade eder.

Ekosisteme etkiyen faktörler ötekolojik (fiziksel ve kimyasal),sinekolojik (biyolojik) faktörler olarak iki grupta incelenir.

a)Ötekolojik Faktörler:Suyun fiziksel özellikleri kendine teorik olarak benzeyen diğer moleküllerden çok farklıdır.0C sıcaklığında sıvıdır,+4ï‚°C de en yoğun haldedir,bu sıcaklığın altında veya üstünde yoğunluğu azalır.Bu nedenle su yüzeysel olarak donmakta ve donan su yani buz su katmanı üstünde yüzmektedir.Suyun yüzey geriliminin yüksek olması su-hava ara yüzeyinde bir organizma türünün yaşamasına olanak sağlar.Suyun ışığı geçirmesi su içinde yaşayan bitkilere fotosentez imkanı yaratır.

Su hareketleri de ekolojik bakımdan önemlidir.Gölet gibi lentik sular ile akıntılar ve nehirlerdeki lotik sular barındırdıkları canlılar bakımından önemli farklılıklar gösterirler.Lentik sularda derinlik ve termal tabakalaşma ekolojik parametredir.Lotik sularda ise akış hızı ve taban tabakanın yapısı çok önemlidir.(kaya veya çamur tabanda barınan canlılar farklılık gösterecektir).

b.Sinekolojik Faktörler:Bütün doğal akuatik sistemlerde üretici,tüketici, ve dekompoze edici popülasyonlar bir arada bulunur.Lentik sulardaki ekosistem kapalı,lotik sulardaki ise açık karakterlidir.Sonuç olarak lotik sistemler girdikleri değişime çok duyarlıdırlar.Lentik sistemler ise daha az duyarlıdırlar ve yavaş reaksiyon gösterirler.

Su Kirliliğinin Ekolojik Sınıflandırılması

Su kirliliğini üç ana grupta toplayabiliriz:

a.Fiziksel kirlenme

b.Kimyasal kirlenme

c.Biyotik kirlenme

Önceki
Önceki Konu:
Fiziksel Kirlenme
Sonraki
Sonraki Konu:
Fosfor Ve Kükürt

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu