Kırşehir - Bilgiler
08/12/2009 20:17
İç Anadolu bölgesinin orta kısmında yer alan bir ilimiz. Yüz ölçümü 6570 km2, nüfusu 253 239 (2000), il plâka kodu 40'tır. İlçeleri; Merkez, Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman ve Mucur'dur.

İl topraklarının büyük bir bölümü orta yükseklikteki düzlüklerden oluşur. Bu düzlükler Kırşehir Plâtosu olarak adlandırılır. Başlıca yükseltisi kuzey kesimde bulunan Çiçek Dağı'dır. İldeki öteki yükseltiler, Baran ve Kervansaray Dağları'dır. Kırşehir il toprakları birinci derece deprem kuşağında yer alır. Bu topraklarından kaynaklanan sular Kızılırmak aracılığıyla Karadeniz'e dökülür. İlin doğu bölümünde bulunan kapalı havza bu bölgedeki akarsuların sularını toplar. Bu havza aynı zamanda Kırşehir'in başlıca doğal gölü olan Seyfe Gölü'dür. Kırşehir ilinde kara iklimi egemendir. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Orman varlığı açısından ülkenin en yoksul illerinden biridir. Doğal bitki örtüsü bozkırdır.

İl ekonomisi tarıma dayalıdır. Kırşehir'de yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, şeker pancarı, yeşil mercimek, üzüm, çavdar, patates, karpuz, elma, kavun, domates ve nohuttur. Hayvancılık önemli bir gelir kaynağıdır. Koyun, kıl keçisi, sığır ve Ankara keçisi yetiştirilir. Tavukçuluk ve arıcılık da önemlidir. Başlıca sanayi kuruluşları, un ve unlu ürünler, süt ürünleri, şarap, yem, çelik gereçler, briket, tuğla, kiremit, kireç ve çimento fabrikalarıdır.

İlin küçük sanayii oldukça gelişmiştir. Dokumacılık, hediyelik eşya yapımı Kırşehir'in ekonomisinde oldukça önemli bir yer tutar.

Önceki
Önceki Konu:
Kırklareli
Sonraki
Sonraki Konu:
Kızılırmak

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu