Alm. Winter, Fr. Hiver, İng. Winter. Senenin en soğuk mevsimidir. Günlerin en kısa olduğu günde başlar, gün ve gecenin eşit olmasına kadar devam eder. Kuzey yarım kürede 22 Aralık ve 21 Mart arasıdır. Güney yarım kürede ise bu 22 Haziran ile 23 Eylül arasıdır.
Tropik ve kutup bölgeleri hâriç kış, önceki mevsim olan sonbahardan ve sonraki mevsim ilkbahardan oldukça farklıdır. Sıcaklıklar düşüktür. Kar yağışı mevcuttur, soğuk dalgası gelirken güneş ışığı azalır. Pekçok bitkinin büyümesi yavaşlar, hayvanların çoğu kış uykusuna yatar veya sıcak bölgelere göçer.
Kış mevsimi, değişik özelliklerden dolayı diğer mevsimlerden ayrılır. Kış genelde insanlar tarafından pek sevilmeyen bir mevsimdir. Fakat kış da diğer mevsimler gibi çok faydalıdır. Bâzı bitkiler ekildikten sonra üzerlerine lüzumlu olan kar, kış mevsiminde yağmakta, havadaki mikroplar ölmekte ve eriyen karların suları ile barajlar dolmaktadır. Bu mevsimin faydası külfetiyle birlikte gelmektedir. Kış mevsimi, insanları derleme ve toparlanmaya yöneltir.
Kış mevsimi yaklaşırken, evlerde ve çeşitli yerleşim yerlerinde değişmeler görülmektedir. Evlerde yaygılar değiştirilir, pencereler ve kapılardan hava alan yerler tıkanır.
Bu mevsimde yenecek yemekler kalori bakımından bol olmasına dikkat etmelidir. Balık, kuru fasülye, nohut gibi yiyecekler bunlardandır. Kış mevsiminde yenilecek meyveler de çok önemlidir. Bunlar içinde portakal, elma, mandalina, muz, kestane gibi meyvelerin yenmesi çok iyidir.
Kış mevsiminde soğuktan korunmak, insanlar için dikkat edilecek bir husustur. Kalın elbiseler giymek yerine, sıcak tutan elbiseler tercih edilmelidir.
Oda sıcaklığı 17-20°C’de tutulmalıdır. 30°C’lik bir oda sıcaklığından -5°C’lik bir soğuk havaya çıkmamalıdır. Âni değişen sıcaklıklar çabuk hastalanmaya sebeb olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.