Hücre içinde çeşitli maddelerin depolandığı organel. Yaşlandıkça, hücrenin içi, özellikle bitkilerde atık maddelerle dolar. Bu maddelerin depo edildiği yerlere koful denir. Tek hücreli canlıların tatlı sularda yaşayan türlerinde bedenin içine giren fazla suyu zaman zaman dışarıya atan kesecikler bulunur. Eğer bu su atılmazsa hücre ya da canlı, suyla şişerek patlar. Bu kesecikler kofullardır.
Hem bitki hem de hayvan hücrelerinde bulunmalarına karşın en büyük kofullar bitki hücrelerinde bulunur. Hücre geliştikçe koful da büyür ve daha fazla su alır. Koful şiştikçe koful zarı sitoplâzmayı dışarı doğru iter ve sitoplâzma da bu basıncı hücre çeperine iletir. Hücre çeperi bu basınca karşı koyacak kadar sağlamdır. Bitki hücresinin yaşamı için önemli birçok madde kofullar içinde depo edilir. Kofullar aynı zamanda şekerleri, çeşitli organik asitleri ve proteinleri depo eder. Zararlı maddeler de kofullardan dışarı atılabilir. Koful içine salgılanmış olan enzimler artık maddeleri daha basit maddelere ayırır ve bu maddeler sitozol içine yeniden absorbe edilebilir ve yeniden kullanılabilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.