Alm. Konsignation, Fr. Consignation, İng. Consignment. Milletlerarası ticârette kullanılan ve açık kredi yoluyla ithâlâta benzemekle birlikte ondan önemli farklılıklar gösteren bir muâmele. Konsinyasyon yoluyla ithâlâtta mallar, tıpkı açık kredili ithâlâtta olduğu gibi, bedeli ödenmeden yurda getirilir. İthal edilen bu mallar, tamâmen veya kısmen satıldıktan sonra bedeli ihrâcâtçıya gönderilir.
Konsinyasyon yoluyla ithâlâtın özelliği, malları yurtdışından getirerek ülkede satan kimsenin gerçek anlamıyla ithâlâtçı olmayıp, ihrâcâtçının bir mümessili veya komisyoncusu durumunda bulunmasıdır. Konsinyasyon yoluyla yurda getirilen mallar, tüketicilere satılıncaya kadar ihrâcâtçının mülkiyetinde kalır. Malları dışarıdan getirerek yurt içinde satan kimse, bu hizmetine karşılık belli bir komisyon alır ve sattığı malların bedelini önceden kararlaştırılan şekilde ihrâcâtçıya gönderir. Tıpkı açık kredi yoluyla ithâlâtta olduğu gibi, konsinyasyon usûlünde de ihrâcâtçının mal gönderdiği kimseyi çok iyi tanıması ve ona güven beslemesi gereklidir.
Konsinyasyon yoluyla ithâlâtın özel bir şekli, müşterek hesap sûretiyle satış’tır. Müşterek hesap sûretiyle malları yurtdışından getiren kimse, asgarî bir fiyattan satışı ihrâcâtçıya garanti eder. Mallar hiç satılmasa veya daha ucuza satılsa bile, garanti edilen fiyat üzerinden hesaplanmış bedelleri ihrâcâtçıya ödenir. Müşterek hesap sûretiyle yurtdışından mal getiren kimse, bunları garanti ettiği fiyattan daha fazlasına satabilirse, aradaki farkı ihrâcâtçı ile paylaşır. Görüldüğü gibi, müşterek hesap sûretiyle yurtdışından mal getiren kimse, ihrâcâtçının komisyoncusu olmayıp, kısmen ithâlâtçı, kısmen de ihrâcâtçının ortağı durumundadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.