ilk Bizans hükümdarı. Târihte Büyük Konstantin olarak meşhurdur. Bundan sonra gelen hükümdarlara lakap olarak hep Konstantin denmiştir. Bizans İmparatorluğu, 1453 yılında Fâtih Sultan Mehmed Han tarafından yıkıldığı zaman hükümdâr, Onbirinci Konstantin Dragazes’ti. İstiklâl Harbi sırasında Yunanlıların kralı, kendisinin Bizans İmparatorluğunun devâmı olduğunu gösterebilmek için Onikinci Konstantin adını almıştır. Yunanlılar, kendilerini Bizans’ın mîrasçısı sayıp, İstanbul’u almanın hayâliyle yüzyıllardır avunmaktadırlar.
Büyük Konstantin, İstanbul’daki Roma İmparatorlarının birincisidir. M.S. 274 yılında Sırbistan’ın Niş şehrinde doğdu, 337’de öldü. Galya’yı yâni Fransa’yı, İngiltere’yi, İtalya’yı, Afrika’nın kuzeyini, Yunanistan’ı, Trakya’yı aldı. Bayrağına haç resmi koydu. 325’te İznik’te üç yüz on dokuz papaz toplayıp, mevcut İncilleri dörde indirdi. Îsâ aleyhisselâmın dînine sonradan karıştırılmış olan, Eflâtun’un ortaya attığı teslis (Trinite) inancı bu dört İncîl’de yer aldı. Bu dinde teslis bulunmadığını, Allah’ın bir olduğunu söyleyen Aryüs’ü afaroz ettirdi. Doğru olan Barnabas İncîli’ni yasakladı. Noel gecesini bayram îlân etti. Sainte Sophie (Ayasofya) Kilisesini ahşap olarak ilk defâ bu hükümdar yaptırdı. Daha sonra birkaç defâ tâmir gören kilise, Fâtih Sultan Mehmed Han tarafından camiye çevrildi. 330’da Bizans kasabasını genişletip Konstantiniyye ismini verdi. Bu şehir sonradan İslâmbol, Dersaâdet ve İstanbul isimleri ile anıldı. İstanbul şehrini “sur” denilen büyük bir duvar ile çevirdi. Kara tarafında yedi, deniz tarafında dokuz kapısı olan bu sur sonra gelen kayserler tarafından zaman zaman tâmir edildi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.