Alm. Korund, Fr. Corindon, İng. Corundum. Elmastan sonra bilinen en sert tabiî madde olan alûmin minerali (Al2O3). Sertlik derecesi Mohs ölçeğinde 9, yoğunluğu 3,93 ile 4,08 gr/cm3 arasındadır. En zengin korindon mineralleri Güney Afrika, Kenya, Brezilya, Hindistan, Sri Lanka ve Burma’da bulunur.
Korindonun ince tâneli çeşitleri birer kıymetli taş olan yakut ve gökyakuttur. Demir oksitleri ve spinelle karışım hâlinde bulunanı ise zımpara ismini alır.
Korindondan, kıymetli taş olarak kullanılmasından başka, saat ve motor gibi hassas mekanizmaların yataklarında ve pikap iğnesi yapımında da faydalanılır. Tuğlamsı malzemelerin çoğunun mühim bir elemanıdır. Sanâyide kullanılan korindonun büyük bir kısmı sun’î yoldan îmâl edilir.
Sun’î korindon (ß-alumina) eritilmiş boksit veya eritilmiş alumina olarak da adlandırılır. Sertlik ve dayanıklılık bakımından tabiî korindona (a-alumina) yakın özellikler taşır. Sun’î korindon sanâyide aşındırma, parlatma ve taşlama işlemlerinde yaygın bir şekilde kullanılır.
En yaygın olarak kullanılan korindon yarısaydam kırmızımsı kahverengidir. Topak hâlindeki aşındırıcılar öğütülür ve tâne büyüklüklerine göre tasnif edilir. Sun’î korindondan kıymetli taş olarak da faydalanılır. Bunun için de korindon, oksihidrojen alevi altında tânecik büyüklüğü ve yoğunluğu kontrol altında tutularak güzel kristaller hâlinde elde edilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.