Doğum ve ölüm yılı bilinmeyen; ancak 16. yüzyılda yaşadığı bilinen ünlü Türk halk ozanı.
Araştırmacıların elinde Köroğlu'nun tam olarak nerede yaşadığına, neler yaptığına ilişkin de belgelere dayalı geçerli bilgiler bulunmamaktadır. Ancak bir destan kahramanı olduğu kesindir. Destanda geçen deyişleri de kendisinin söylediği var sayılmaktadır. En yaygın kanıya göre 16. yüzyılda Sivas ile Tokat arasındaki Çamlıbel Dağları'nda yaşamıştır. Düzene baş kaldırarak zamanın Bolu beyine karşı mücadele etmiştir.
Asıl adı Ruşen Ali'dir. Bolu beyi, at bakıcısı olan Köroğlu'nun babasının gözlerine mil çektirmiş ve onu kör ettirmiştir. O da büyüyünce babasının öcünü almak için dağa çıkmıştır. Bolu beyinin beğenmediği efsanevi kır atına binip yanına aldığı yoldaşlarıyla birlikte Bolu beyine kafa tutmuştur. Yol kesip haraç almış topladıklarını yoksul halka dağıtmıştır.
Köroğlu mertlik, yiğitlik, yurt güzellemeleriyle halk şiirinin en güzel örneklerini vermiştir. Köroğlu'nun yaşamını konu alan birçok oyun yazılmış, film çekilmiş, beste yapılmıştır.
Hakkında yazılan yapıtlardan bazıları şunlardır:
Pertev Naili Boratav, Köroğlu; F. Arsunar, Köroğlu; Ümit Kaftancıoğlu, Köroğlu; Hüseyin Beyaz, Köroğlu.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.