Kaslarımızda istem dışı gerçekleşen kasılmalara ve bununla birlikte yaşanan şiddetli ağrılara kramp adı verilir. Daha çok bacak kaslarımızda meydana gelir. Su içinde bacak kaslarına kramp girmesi son derece tehlikeli bir durumdur. Bu yüzden su içinde, özellikle de denizde kendimizi fazla zorlamamız gerekir.
Vücutta magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi minerallerin ekslikliği krampların oluşmasında rol oynaya etkin faktörlerdir. Bununla birlikte fazla egzersiz yapmak, su kaybı, aşırı yüklenme, adeleyi fazla zorlamak ve özellikle de aşırı yorgunluk kaslarda krampların oluşmasına neden olur. Ayrıca şeker, böbrek, kalp damar hastasları ve hamilelik dönemi geçirenler de kramptan şikayetçidir.
Kramp giren bölge son derece hassaslaşır. Bu yüzden sabırlı bir şekilde yavaşca hasta uygun bir pozisyona alınmalıdır. Ardından kramp giren bölge yavaşca gerilerek hastanın rahatlaması sağlanır. Sıcak suyla masaj yapmakta etkili bir yöntemdir.
Vücudumuzun da bir makina olduğunu unutmamalıyız. Kaslarımızı fazla zorlamamalı, dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz. Özellikle hamilelik döneminde olan kişiler kramplara karşı bol bol su tüketmelidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.