Amerika Birleşik Devletleri’nde, bilhassa güney eyâletlerinde ortaya çıkan gizli bir teşkilât. K.K.K. rumuzuyla tanınır.
İlk Ku-Klux Klanlar Amerika’daki Kuzey-Güney harplerinden sonra, güneyde beyaz ırkın üstünlüğü iddiâsıyla ortaya çıktı. İkinci teşkilât ise 1920’lerde, din, ahlâk ve vatanperverlik hüviyetine bürünerek faaliyet gösterdi. İkinci Dünya Harbinden sonra da zenci haklarının savunma faâliyetleri kuvvet kazanmaya başlayınca yine güneyde Ku-Klux Klanlar sahneye çıktılar. Bu teşkilât şiddet hareketlerine başvurması sebebiyle halkın ve devletin nefretini kazandı.
Ku-Klux Klanlar geniş kollu, uzun bir cübbe ve ikisi göz, ikisi de ağız, burun için delikleri bulunan kukuleta denen başlık giyerlerdi. Kukuletanın üstünde birer kırmızı şeritlerle bağlı üç boynuz gibi çıkıntısı vardır.
1871’de Ku-Klux Klanların güneyde yeni bir karışıklık çıkarmaları üzerine bu teşkilâtın binlerce üyesi tevkif edildi ve haklarında çeşitli cezâlar verildi.
Bir müddet sonra çeşitli isimlerde tekrar ortaya çıkan Klanlar Texas, Mississippi, Alabama, Arkensas, Florida, Lousianen ve Güney Carolina eyaletlerindeki Zenci hâkimiyetini ortadan kaldırdılar. Binlerce Zenciyi katlettiler.
1915’te diğer teşkilâtı Atlanta civarında Stone Mountain’de kuruldu. Sayıları 5 bini bulan üye toplayabildi. Daha sonra üye sayısını 5 milyona çıkardı. Bu teşkilât sâdece zencilere değil aynı zamanda Yahûdî, Katolik ve diğer yabancılara da saldırdılar. Katı ve şekilci bir ırkçılık politikası, üyelerinin hızla bu teşkilâttan ayrılmalarına sebeb oldu. Tedhiş hareketlerine hız veren Ku-Klux Klanların faaliyetleri 1928’de tekrar yasak edildi. Fakat faaliyetleri zaman zaman yine görülmekte, çalışmalarını gizli sürdürmektedirler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.