Kültür - Bilgiler
08/12/2009 20:17
"Kültür" sözcüğü çağımızda çokça kullanılan ama az anlaşılan ya da karşılığına tam oturtulamayan bir kavramdır. Yalnız bilim sanat felsefe değil; insanoğlunun her davranışına ve yarattığına "Kültür" denmektedir.

Safi AVCI'ya göre kültür; bireyin ya da toplumun yaşamına giren her türlü sosyal ya da teknolojik, bilgi, duygu, değer ve düşüncelerin; yaşam içerisinde yaşatılıp, kullanılmasıyla oluşan ve bir süreç sonunda elde edilen birikimlerin toplamıdır.

En basit tanımıyla kültür ise; toplumların geçmişten devraldıkları ve kendilerinin de katkıda bulunarak sonraki kuşaklara aktardıkları maddi ve manevi öğelerin toplamıdır.

Manevi Kültür; toplumlardaki değerleri, inançları, bilgileri, kuralları, gelenekleri, görenekleri, davranışları ve simgeleri kapsar.

Maddi Kültür ise insanın doğaya egemen olma ölçüsünü yansıtır. İnsan emeğinin toplumsal gelişme süreci içinde gerçekleştirdiği tekniği, araç ve gereçleri gösterir.

Ziya GÖKALP gibi bazı düşünürler, kültürü milli ve evrensel olmak üzere iki boyutta ele alırlar. Ziya GÖKALP'a göre Milli Kültür; her milletin kendisine özgü olan dil, ahlak, hukuk, din, sanat gibi unsurların bütünüdür. O, buna hars adını verir. Evrensel Kültür ise bilim, teknik gibi unsurları kapsar. Tüm insanlığa özgüdür ve uygarlık adını alır.

Kültür kelimesi aslında Latince'de "toprağı işlemek, ziraat" demektir. Sonradan bu tabir, Batı Avrupa'da "yüksek umumi bilgi" manası kazanmış ve Türkçe'ye de bu anlamda girmiştir. Kültür tarihçileri, sosyologlar ve sosyal psikologlar kültürün ıslahı (belirli bir sahadaki ilmi) manasını değişik ifadelerle belirtmişlerdir.

A.Yong, kültürün "insanın tabiatı ve kendisini idare etme yolu ile bizzat meydana getirdiği eser olduğunu belirtmektedir.

Milletlerarası bir kuruluş olan UNESCO'da ittifakla kabul edilen tanıma göre "kültür, bir insan topluluğunun kendi tarihi gelişmesi hususunda sahip olduğu şuur" demektedir.

Meşhur Amerikan Sosyal Antropoloji Alimi Margaret Mead, kültür kavramına, tabiatın dışında bir milletin hayatına şekil veren maddi ve manevi her şey demektedir.

Kültür fertleri aşan, fertlere şekil, yön ve şahsiyet veren bir varlıktır. Kültür, bir bakıma, insanoğlunun maddi ve manevi ihtiyaçlarının maddeleşmiş şekillerinden ibarettir.

Ulu Önder Atatürk'e göre Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür, "Yüksek Türk Kültürü"dür. Kültür, oluştuğu, yapıldığı, geliştiği yerin özelliklerine bağlıdır. Bu yer ulusun kendi kültürüne dayanır. Türkiye Cumhuriyeti'nin en temel öğesi kültürdür.; kendi kültürü, ulusal kültür, yani Türk Kültürüdür. Öyleyse Türk Ulusunun gelişmesi demek, en başta kendi kültürünün gelişmesi demektir.

Bugün için kültür değerlerimize sahip çıkılmadan ve yeni nesilleri bu kültür değerleri ile yoğurmadan, milletimizin istenilen seviyeye gelmesi mümkün değildir. Dikkate alınması gereken en önemli mesele milli kültür politikasının tespitinden sonra, milli kültür teşkil eden unsurların muhafazası, yayılması ve geliştirilmesidir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: