Kurtboğan (aconitum) - Bilgiler
24/02/2014 19:30
Alm. Eisenhut, Sturmhut (m), Fr. Aconit, İng. Aconite. Familyası: Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Kuzey ve Doğu Anadolu.

Yaprakları elsi, çiçekleri tek simetri gösteren, taç yaprağının biri mihver şeklinde olan, etli ve kalın köklü, çok yıllık otsu ve zehirli bir bitki. Kaplanboğan olarak da bilinir. Memleketimizde dört türü bulunmaktadır.

Kutul kurtboğanı (A. nasutum): 90-100 cm boyundadır. Çiçekleri mor renkli, üst taç yaprağı külah şeklindedir. Trabzon, Çoruh ve Erzurum çevresinde yaygındır. Dere kenarı ve çalılıklarda yetişir.

Doğu kurtboğanı(A. orientale): 1-2 m boyunda, taban yaprakları büyük ve parçalara ayrılmıştır. Çiçekler salkım durumunda, kirli sarı renklidir. Rize, Çoruh, Kars çevresinde yaygındır.

Trabzon kurtboğanı(A. ponticum): Çiçek rengi, kirli menekşe rengindedir. Doğu kurtboğanından sadece bu farkı ile ayrılır.

Van kurtboğanı (A. cochleare): 60-100 cm boyunda, yaprakları parçalı, gövde üzerindekiler sapsızdır. Çiçekler mor renkli, sık ve kısa tüylüdür. Van çevresinde yaygındır.

Kullanıldığı yerler: Köklerinde akonitin alkaloidi vardır. Akonitin çok kuvvetli bir zehirdir. Birkaç miligramı öldürücüdür. Dört mgr’ı insanı öldürebilir. Bundan dolayı daha çok dıştan kas ve mafsal romatizma ağrılarına karşı kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Listeriyoz
Sonraki
Sonraki Konu:
Pekmez

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: