Kuş Gölü, Marmara bölgesinin Güney Marmara bölümünde, kuş topluluklarının korunması amacıyla oluşturulmuştur. Balıkesir ili sınırları içinde yer alan Kuş Gölü, İznik Gölü'nden sonra Marmara bölgesinin ikinci büyük gölüdür. Göl kıyıları yer yer sazlık ve kamışlık, yer yer de çayırlık alanlarla kaplıdır. Gölün, bitki örtüsü ve hayvan varlığı yönünden en zengin olduğu yer, Sığırcı Deresi'nin oluşturduğu deltadır. Deltada binlerce kuşun gübresiyle zenginleşen topraklar, yazın suların çekilmesiyle gür ve yüksek otlarla kaplanarak sayısız küçük canlının üreyip gelişmesine olanak sağlamaktadır. İlkbaharda göl sularının yükselmesiyle birlikte, bu canlılar göl suyuna karışmaktadır. Bu nedenle, Kuş Cenneti kuşlar için olduğu kadar, balıkların beslenmeleri ve üremeleri için de ideal bir ortam oluşturmuştur.
Kuş Gölü'nün en ilgi çekici köşesi, her yıl değişik türden 3 milyona yakın kuşun uğrak yeri olan Kuş Cenneti Milli Parkı'dır. Kuş Gölü, 200'den fazla kuş türünün yaşam alanıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.