Alm. Becken (n), Fr. Bassine (f), İng. large bowl; basin. Abdest almaya, el-yüz, çamaşır yıkamaya mahsus kap. Abdest almak ve el yüz yıkamak için kullanılan leğene “el leğeni” adı verilir. Bu leğenler genel olarak ibrikle beraber kullanılır.
Türk-İslâm örf ve âdetinin en güzel örneklerinden olan leğende el yıkamak ve ona usûlüne göre su dökmek, bugün unutulmuş gibidir. Kenarları yüksek, kapaklı el leğenleri yanında bakır, pirinç gibi çeşitli mâdenlerden yapılanları vardı. İbrik de aynı mâdenden yapılır üzerine nâdide işlemeler konulurdu. Leğen kapakları, suyun içeri akması için delikli olur, tam orta yerinde sabun konacak özel yeri bulunurdu. Dökülen suyun üste, yere sıçramaması için bu kapak çok îtinâlı yapılırdı. Eski evlerde, müzelerde ve bâzı yörelerdeki gelinlik kızların çeyizlerinde çok çeşitli bakır leğenler ve ibrikler bulunmaktadır. Bunlardaki ince zevk ve sanat, insanı hayran bırakmaktadır.
Bugün bakır leğenlerin yanında alüminyum ve plâstikten yapılmış çamaşır v.s. gibi yerlerde kullanılan leğenler de vardır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.