Alm. Seebarsch, Fr. Bar, İng. Bass. Familyası: Hanigiller (Serranidae). Yaşadığı yerler: Atlantik Okyanusu, Karadeniz, Marmara ve Akdeniz sâhillerinde bulunurlar. Özellikleri: Boyu 40-100 cm kadardır. 8-10 kg ağırlıkta, yırtıcı bir deniz balığı. Küçük siyah benekleri olduğundan alabalığı andırır. Eti lezzetlidir. Çeşitleri: Şeritli levrek, damalı doğu levreği, beyaz levrek meşhur türlerdir. Tatlı sularda yaşayanları da vardır.
Hanigiller âilesinden, ılık ve soğuk denizlerde yaşayan, güçlü ve çevik bir balık. Tuzlu su levreği veya sudak ismiyle de bilinir. Vücudu füze şeklinde ve derisi iri pullarla örtülü, sırtı kurşunî, karnı gümüşî renktedir. Küçük siyah benekli olduğundan alabalığı andırır. Dilinin üzerinde de dişleri vardır. Etçil ve yırtıcıdır. En çok karides, küçük balık, yengeç ve kurtçuklarla beslenir. Boyu 40-100 cm arasında değişir. Genellikle ağırlığı 8-10 kg’dır. 15 kg gelenleri de vardır. Kuşkulu bir balık olduğundan umumiyetle kıyılara paralel olarak tek başına dolaşır. Oltaya zor gelir. Eti yağsız ve çok lezzetlidir. Tâze olarak yenir. Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de bulunur. Bilgisiz kimseler tarafından dinamitle de avlandığından nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Karadeniz’de Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye kıyılarının sığ ve sâhile yakın yerlerinde, Afrika’nın kuzey batı sâhillerinde ve Atlantik Okyanusunda tipik çeşitleri mevcuttur. Her mevsimde, genellikle de mayıs ortalarından ekim sonuna kadar avlanır. Genç levreklerin sırtları siyah benekli, erginlerin sırtları ise beneksiz veya koyu renktedir. Ağustos ve ekim ayları sırasında ırmak ağızlarında üremeye başladıklarında sürüler hâlinde toplanırlar. Ayrıca gıda kaynakları olan ringa balıklarını takip ettikleri zaman da sürüler hâlinde toplanırlar. Akdeniz’de mayıs-ağustos ayları arasında ürerler. En pahalı ve lezzetli balıklardan olan levrek için “Balıkların Şahı” tâbiri kullanılır.
Tatlı su levreği (Perca fluviatilis): Avrupa ve Kuzey Asya’nın göl ve nehirlerinde yaşayan, obur ve yırtıcı bir balık. Suyun bir metre derininde pusu kurarak diğer su hayvanlarını avlar. 15-60 cm boyunda, 1-3 kg ağırlıkta olurlar. Yurdumuzun Sapanca ve Küçükçekmece göllerinde rastlanır. Genellikle sırtı siyah-yeşil renkli, sert pullarla örtülüdür. Tek gezer. Şimşek çaktığı ve gök gürlediği zaman derinlere kaçar. Beyaz ve lezzetli eti, sazanlardan daha az kılçıklıdır. Sindirimi kolaydır. Som ve alabalıktan sonra eti en makbul olan tatlı su balığıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.