Lewis, Sinclair - Bilgiler
26/10/2013 13:00
Amerikalı roman yazarı. Bir doktorun oğlu olan Sinclair Lewis, Minneapolis’te 1885’te doğdu. Daha kolejde iken yazı yazmaya başlamış ve okul dergisinin sekreterliğini yapmıştır. 1908’de Yale Üniversitesinden mezun oldu. Bir müddet gazeteci olarak çalışıp daha sonra kendisini yazarlığa verdi. Nobel EdebiyatÖdülünü kazanan ilk Amerikalı edebiyatçıdır.

Lewis’in 1920’ye kadar yazdığı hikâyeler, romanlar para kazanmak ve herkese boş vakit geçirtmek içindir. İlk romanı Main Street (Ana Cadde) 1920’de çıktı. Kısa zamanda yarım milyon satarak satış rekoru kırdı. Çünkü Lewis, burada Amerikan burjuvasının yaşayışını hicvediyordu. Bundan böyle Lewis, Amerikan burjuvazisini, gülünçleştiren, alaya alan romanlarıyla tanındı. 1922’de uydurma değerlere bağlı, sıradan bir iş adamını incelediği Robbitt adlı eserini yazdı. Romanlarının çoğu Amerikan toplumunun çeşitli çevreleri üzerine birer röportaj niteliği taşır. 1927’de yazdığı Elmer Gantry kitabında Amerika’da din ticâreti yapan bir papazı anlatır. Büyük otellerdeki hayâtı anlatan Work of Art adlı eserini 1934’te neşretti. 1926’da çıkan Arrowsmith adlı kitabı Pulitzer Edebiyat Ödülünü kazandı. Yazarlara armağan verilmesini uygun bulmayarak kabul etmedi. Yalnız Nobel Edebiyat Ödülünü milleti için şeref sayarak kabul etti. Bu eserinde bilginlerin fikirleriyle, buluşlarıyla zengin olanların maddiyâtçılığı arasındaki çelişmeyi ortaya koyar. 1930’a doğru tiyatro ile de ilgilenmeye başladı.

Bilâhare ilk eserlerindeki canlılık, son romanlarında kayboldu. Romanları: Ann Vickers (1933), Gideon Planish (1943), Cass Timlerlane (1945), Kingsblood Royal (Kırallık Kanı), World so Wide (Çok Geniş Dünyâ). Bu eserler, Amerikalıların Birinci ve İkinci Dünyâ Savaşı arası âdetlerinin, sosyal ve iktisâdî durumlarının belgeleri olması yönünden önemlidir.

Son zamanlarında aşırı alkol alışkanlığına tutulmuştur. Bunun sonucu olarak yalnızlığa itilmiş ve 1951’de Roma’da zengin fakat kimsesiz olarak ölmüştür. Aşk, Arrowsmith, Seni Sevmek, Kaderim adlı eserleri Türkçeye çevrilmiştir.

Önceki
Önceki Konu:
Bayram
Sonraki
Sonraki Konu:
Rezorsinol

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: