(1898 Granada, İspanya - 1936 Granada, İspanya) İspanyol şair ve oyun yazarı. Çocukluğu, babasının Granada yakınlarındaki çiftliğinde geçti. Bu nedenle kırsal kesimi çok iyi tanıdı. Almeria Kolejinde eğitim gördü. Granada ve Madrid'de felsefe ve hukuk öğrenimi yaptı. 1919'da Madrid'e yerleşerek, zamanın en büyük yazar, şair ve sanatçı çevresine girdi. Yaptığı bir Avrupa gezisi sırasında özellikle Paris'te sanatçılarla dostluklar kurdu. Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek Columbia Üniversitesinde çalışmalar yaptı. İspanya'ya döndükten sonra "La Barraca" adlı tiyatro topluluğunu kurdu. Arjantin'de konferansları ve yayınları ile çağdaş şiire karşı ilgi duyulmasını sağladı. 1936 yazında Granada'da jandarma tarafından hakkında bir tutuklama emri bulunmaksızın tutuklandı ve kurşuna dizildi.
Çağdaş İspanyol edebiyatının en büyük şair ve yazarlarından biri olarak ünlendi. İspanyol şiirini doruk noktasına vardıran "1925 Kuşağı" şairleri arasında yer aldı. Üniversitede öğrenciyken, yazdığı bir düz yazı kitabıyla edebiyata başladı. Oyun yazarı olarak özgün kişiliğini El Maleficio de la Mariposa ile adlı oyunuyla ortaya koydu. Libro de Poemas adlı şiir kitabıyla güçlü bir şair olarak ortaya çıktı. Bu yapıtı izleyen şiir kitaplarıyla çağdaş İspanyol şiirinin kurucusu oldu. Romancero Gitano adlı yapıtında, kökenini halk edebiyatında bulan ve "romans" diye anılan ritmik dize yapısını kullandı.
Boğa güreşçisinin ölümünü konu alan Lianto por Ignacio Sanchez Mejias adlı şiir, yapıtlarının doruk noktasını oluşturdu.
Lorca 1930 yılından sonra kaleme aldığı oyunlarıyla İspanyol edebiyatının en önemli oyun yazarlarından biri oldu. Oyunlarında kader diye adlandırdığı güçlerle insanoğlunun tutkuları arasındaki savaşa büyük ölçüde yer verdi. Şairliğinin ve yazarlığının yanı sıra çok iyi bir ressam ve müzisyen olan Lorca bazı yapıtlarını da besteledi.
Yapıtlarından bazıları şunlardır:
Düz yazıları; İzlenimler ve Manzaralar; şiirleri; Şiirler Kitabı, İlk Şarkılar, Şarkılar, Cante Jonda Şiiri, Çingene Türküleri, Ozan Newyork'ta, Tamarit Divanı; oyunları; Kelebeğin Nazarı Değdi, Kanlı Düğün, Yerma, Bernarda Ablanın Evi, Mariana Pineda, Kuklalar Tiyatrosu, Don Cristobal'in Kukla Oyunu, Eskicinin Tazesi, Kız Kurusu Gül Hanım ya da Çiçeklerin Dili.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.