Luther, Martin - Bilgiler
07/02/2014 14:00
Alman papazı. Hıristiyan din adamı olup, aynı zamanda reformcudur. Almanya’da Eisleben’de 1483’de doğan Luther, varlıklı bir köylü âilesinin çocuğudur. 1505 yılına kadar tahsîline devam ettikten sonra aynı yıl, felsefe hocası ünvânını aldı. Daha sonra Augustinuscular tarîkatına girerek 1507’de papaz oldu. 1511’de ilâhiyat doktoru, 1513’de Wittenberg Üniversitesinde profesör oldu. Bundan iki sene sonra da mensubu olduğu Augustinuscular tarîkatının Almanya vekîli oldu.

Hazret-i Îsâ’ya bildirilen hak olan din az zaman sonra Yahûdîler tarafından sinsice değiştirildi. İncîller zamanla çoğaldı, uydurma İncîller her yerde okunur hâle geldi. Kral Konstantin ve ondan sonra gelenler Hıristiyanlık dînine çeşitli şeyler ilâve ettiler. Bunun için defâlarca meclisler toplandı (Bkz. Hıristiyanlık). Bunlardan çıkan kararlarla İncîl sayıları daha çok arttı. Kiliseler zenginlik ve sağladıkları otorite ile hâkimiyetlerini güçlendirdiler. Papazlar halkın günahlarını affedip, Cennetten yerler satmaya başladılar. 1517 yılında Luther, bu işe karşı gelerek “95 tezini” Wittenberg Şatosunun kapısına astırdı. Roma’daki papa ile mücâdeleye girince, 1520’de Papa Onuncu Leon tarafından afaroz edilip, dinsiz îlân edildi. 1521’de İmparator Beşinci Şarlken huzûrunda, yapılan sözlerinden geri dönme teklifini reddedince, dinsizliği imparator tarafından da îlân edildi. 1524’de Würunberg’de protestanlığı îlân etti. Pekçok kitap yazdı. Bundan sonra dindeki reform fikirlerini Alman halkına benimsetmek için çalıştı. Baltık ve İskandinav ülkelerinde yayılan fikirleri, Hıristiyanlar arasında günümüze kadar devâm eden ayrılıklara sebeb oldu. Uzun yıllar devâm eden mezhep harpleri Avrupa’yı kana buladı. Katolikler ile Protestanların birbirlerine düşman olmasına sebeb olan Luther’in, İslâmiyete karşı çirkin hücumları vardır.

1515’te evlendikten sonra altı çocuğu olan Luther, doğum yeri olan Eisleben’de 1546 yılında öldü.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu