Alm. Kitt (m), Fr. Mastic (m), İng. Putty. Kalsiyum karbonat tozu ile kaynamış beziryağının birlikte döğülüp yoğrulmasıyla hazırlanan hamursu malzeme. Kullanma yerine göre yapısı değişiktir. Mâcun çok çeşitli yerlerde kullanılır.
Kaliteli bir mâcunun % 85-90’ı kalsiyum karbonat, % 10-15’i kaynatılmış beziryağı(ketenyağı) olanıdır. İyi bir mâcun elde yağ bırakmayan ve rahatlıkla yuvarlanabilendir. Umûmiyetle, tatbik edildiği satıhta gözenek şeklindeki oyukları, kapatarak, düzgünlük temin eder. Boyacılıkta kullanılan mâcunlar bu türdür.
Mâcun, kullanma maksadına göre isim alır. Boyacılıkta kullanılan mâcuna gözenek mâcunu denir. Mobilyacılıkta kullanılana makta mâcunu, camcılıkta kullanılana cam mâcunu denir. Diş mâcunu, çeşitli baharatların şekerle kaynatılmasından elde edilen mesir mâcunu, uyuşturucu maddelerin karışımından yapılan keyif mâcunu gibi daha birçok cins mâcun vardır.
Mâcunun sanâyide kullanıldığı yerler çoktur. Dökümden gözenekli çıkan parçalar, özel mâcunlarla sıvanarak kusurları kapatılır. Bu maksatla kullanılan macuna piyasada camsuyu denir.
Mâcun îmâl edilirken büyük ölçüde özel mikserler kullanılır. Bu mikserin büyükçe bir kazanı ve kazan içinde ekseni etrâfında dönen bir mil vardır. Mil, helezon biçiminde levha kanatçıkları çevirerek, hazırlanacak mâcunun, çok iyi karışmasını sağlar. Karıştırma işleminin kolay olabilmesi için mikser kazanı bir miktar ısıtılır, böylece karışım viskositesi (kalınlığı) düşürülür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.