Alm. Mahalebkirsche, steinweichsel, Fr. Mahaleb (m), İng. Mahaleb cherry. Familyası: Gülgiller (Rosaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege ve Güney Anadolu bölgesinde yetişir.
8-10 m boylarında, beyaz renkli çiçekler açan ve kışın yaprağını döken ağaç. Genç sürgünleri tüylüdür. Yaprakları dairemsi veya yumurta şeklinde olup, boyları 3-6 cm, kenarları dişlidir. Çiçekler güzel kokuludur. Küçük ve takriben 5-6 mm büyüklüğündeki meyve, olgunlukta siyah bir renk alır. Fidanlıklarda anaç olarak kullanılır ve üzerlerine kiraz aşılanır. Vatanı Avrupa ve Batı Asya’dır. Dağlık yamaçlarda, kalkerli yerlerde yetişir. İdris ağacı olarak da bilinir.
Kullanıldığı yerler: Bitkinin kurutulmuş olgun tohumları kullanılır. Mahlep tohumu olgun meyvelerin sıyrılmasıyla alınır. Sabit yağ ve kumarin ihtivâ eder. Ayrıca % 40 kadar eleosteain asidi taşır ve bu yağ boya sanâyiinde kullanılır. Tıbbî olarak tohumlar kuvvet verici, balgam söktürücü, idrar arttırıcı, nefes darlığına ve şeker hastalığına karşı kullanılır. Tohumlar toz hâline getirilip balla karıştırılmak suretiyle alınır. Ağacın kabuklarının hoş kokulu olması, kumarin ihtivâ etmesinden ileri gelmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.