Malik Asid - Bilgiler
26/01/2014 18:00
Alm. Apfelsäure (f), Fr. Acide (m) malique, İng. Malic acid. Ham meyve sularından elde edilen, kimyâca adı hidroksi süksinik asit olan beyaz kristal katı. Malik asit endüstride maleik asitten ve bromosuksinik asitten elde edilir.

Malik aside elma asidi de denir. Malik asitte asimetrik karbon atomu olduğundan, optikçe aktiftir. D (+) malik asit L (-) malik asit şeklinde iki izomeri vardır. L (-) malik asit, ham elmada, bektaşi üzümünde ve birçok meyvede bulunur. Kristal yapıya sâhip olup havadan nem çekerek çözünür. Erime noktası 100-101°C’dir. Polarize ışığı çevirmesi, çözeltisindeki konsantrasyonuna bağlı olarak değişir.

L (-) malik asitten Walden çevirmesi ile elde edilir.

D (+) malik asit sebzelerde hiç bulunmaz.

DL malik asit 130°C’de erir.

Önceki
Önceki Konu:
Un
Sonraki
Sonraki Konu:
Nijer

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: