Maltahumması - Bilgiler
04/12/2013 21:00
Alm. Maltafieber, Fr. Fièvre de Malte, İng. Brucellosis, malta fever. Brucellae grubu bakteriler tarafından oluşturulan infekte (hastalıklı) büyükbaş-küçükbaş hayvanlar veya bunların ürünleriyle (süt gibi) insanlara bulaşan, bakteriyemi (kana bakteri karışması) ile seyreden dalgalı bir ateş trasesi ve genel hastalık belirtileri gösteren uzun süreli bir infeksiyon hastalığıdır. Karaciğer-dalak büyümesi, üst solunum yolu belirtileri, lenf bezi büyümeleri artrit ve spondilit görülebilir. Bruselloz olarak da bilinir.

Brucella cinsinden koklara benzeyen çomak şeklindeki mikropların sebeb olduğu, özellikle sığırlarda görülen ve insanlara da geçebilen bir hastalıktır. Hastalığın insandan insana bulaşması çok seyrektir. En çok hastalığa yol açan tipleri; Brucella melitensis (keçi veya koyunlarda yaşar), Brucella abortus (inek ve sığırlarda yaşar) ve Brucella suis’tir (domuzlarda yaşar).

Vak’aların çoğunda, hastalığın insanlara bulaşması deri ve mukoza yoluyla olur. Hasta hayvanların düşük ve doğum materyalinden, dölyolu salgısından ve bunlarla kirlenmiş idrar, toprak ve gübrelerden mikrop alınabilir. Nâdiren mikroplu etlere (özellikle domuz) değmek suretiyle de bulaşma görülür. Çiğ sütlerin içilmesiyle veya taze peynirin, çok nâdir olarak da mikroplu sebzelerin yenilmesiyle ağız yolundan bulaşma görülebilir.

Bruselloz; hayvan yetiştiricilerin, çobanların, veterinerlerin, çiftçilerin olduğu kadar mezbahada çalışanların, kasapların, sütçü ve peynircilerin bir meslek hastalığı şeklinde de ele alınabilir.

Uzun süren bu hastalık, teşhis edilemeyen veya uygun bir tedâvi görmeyen vak’alarda birbirini takip eden ateş yükselmeleri, aşırı terleme ve özellikle mafsallarda belirgin olan ağrılarla seyreder. Kemik, eklem, sinir, salgı bezleri ve çeşitli iç organlarda tutunabilir. Kuluçka dönemi 5-21 gündür.

Antibiyotiklerle (özellikle tetrasiklin ve kloramfenikol) tedâvisi mümkündür.

Hastalığın önlenmesi için; hasta hayvanların ayrılması veya öldürülmesi, hayvan bakıcılarının aşılanması, el temizliğine dikkat edilmesi, sütün kaynatılması, çiğ yiyecek ve içeceklerde dikkat edilmesi, çok yıkanması gerekir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu