Manavgat Çayı, Akdeniz bölgesinde Batı Toroslar üzerinde bulunan Şeytan Dağı yamaçlarından doğan derelerin birleşmesiyle oluşmuş bir akarsudur. 93 km uzunluğundaki Manavgat Çayı, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda dağlık ve ormanlık bir vadide akar.
Manavgat Çayı üzerinde 1984 yılında tamamlanan Oymapınar Barajı bulunur. Bu barajın gerisinde 4,7 km2lik bir yapay göl oluşmuştur. Ardından 1987 yılında devreye giren Manavgat Barajı ve bu baraja ait göl de 8,6 km2lik bir alanı kaplar.
Manavgat Çayı, Manavgat kentine 6 km kadar uzaklıkta, sert kayalar üzerinden akarken Manavgat çağlayanını oluşturur. Çağlayan, Manavgat Çayı sularının 4-5 m'lik bir falezden düşmesiyle oluşur. Az bir yükseklikten dökülmesine karşın, geniş bir alan üzerinde gürül gürül akışı görülmeye değer bir manzara oluşturur.
Türkiye'nin akış yönünden en düzenli akarsularından biri olan Manavgat Çayı'nın ortalama debisi 149 m3/sn'dir. Kar ve yağmur sularıyla beslenen akarsu yazın çok su kaybetmez. Manavgat kentinin doğusundan geçerek Side'nin doğusunda alüvyonlu bir kıyı ovasında Akdeniz'e ulaşır.
Antalya'nın turistik potansiyelini artıran Manavgat Şelâlesi güzelliğiyle ilgi çeker. Kent gürültüsünden uzaklaşıp doğa ile baş başa kalmak isteyenler için şelâlenin çevresinde uygun piknik alanları bulunur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.