Manisa - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Ege bölgesinde yer alır. Yüz ölçümü 13 810 km2, nüfusu 1 260 169 kişi (2000), il plâka kodu 45'tir. İlçeleri; Merkez, Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selende, Soma ve Turgutlu'dur.

Dağlarla kuşatılmış olan Manisa'nın verimli tarımsal alanları oldukça fazladır. Orta ve batı kesimleri ovalıktır. Başlıca ovaları Manisa ve Akhisar ovalarıdır. Manisa ilinin diğer bölümleriyse dağlıktır. Başlıca dağları Yunt, Manisa ve Bozdağlardır. İl topraklarında doğan ırmakların hemen hemen çoğu Gediz ve Bakırçay'ına karışarak Ege Denizi'ne dökülür. Başlıca akarsuları Gediz, Kumçay ve Bakırçay'dır. Kuzey bölümünde bulunan çaylar Simav Çayı'na katılarak Marmara Denizi'ne dökülür. En önemli doğal gölü, Marmara Gölü'dür. Ayrıca Demirköprü ve Avşar baraj gölleri de vardır. Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Manisa ilinin alçak kesimlerinde zeytinlikler ve makiler vardır. Orta yüksekliklerinde bozkır bitki örtüsü, yüksekliklere doğru çıkıldıkça ormanlık alanlar artar.

Ekonomi tarıma dayalıdır. En çok yetiştirilen ürünler, buğday, arpa, mısır, tütün, pamuk, patates, soğan, şeker pancarı, üzüm, kavun, domates, karpuz, zeytin, sebze ve meyvedir. Hayvancılıkta en önemli gelir kaynağı tavukçuluktur. Ayrıca koyun yetiştiriciliği de yapılır. Sanayi alanında unlu ürünler, hayvansal ürünler, şarap, alkolsüz içecek, konserve, yem, bitkisel yağ, dokuma ürünleri, akü, elektrik motoru, tarım makineleri, orman ürünleri, tuğla ve kiremit fabrikaları vardır. Yer altı kaynakları açısından ülkenin en önemli illerinden birisidir. Uranyum, altın, bakır, cıva, çinko, kurşun, demir, nikel, manyezit, mermer ve linyit yatakları vardır. Özellikle Soma'da çıkartılan linyit, Manisa'da kurulmuş olan fabrikada değerlendirilir.

Manisa'nın tarihi, Yontma Taş Devri ile başlar. Lidya döneminde, Lidya Krallığı'nın başkenti olan Sart, bu bölgede kurulmuştur. Ünlü Kral Yolu, bu bölgeden başlar. O dönemlerden günümüze birçok tarihi anıt kalmıştır. Ayrıca Manisa'nın Mesir Macunu da oldukça ünlüdür.

Önceki
Önceki Konu:
Malta
Sonraki
Sonraki Konu:
Mardin

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu