Mars - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Güneş'in çevresinde dolanan dokuz büyük gezegen içerisinde Güneş'e dördüncü uzaklıktaki gezegen. Mars, Dünya ile Jüpiter arasında yer alır. Güneş'ten ortalama uzaklığı 228 milyon km olan Mars, Güneş'in çevresindeki bir tam dolanımını 687 günde tamamlar. Bu nedenle bu gezegende mevsimler Dünya'dan yaklaşık iki kat daha uzun olur.

Mars'ın atmosferi, Dünya'nın atmosferinden çok incedir. Bu gezegenin atmosferinin karbon dioksitten oluştuğu, ayrıca %2 azot ve %1-2 arasında değişen oranlarda argon içerdiği saptanmıştır. Mars'ın hacmi Dünya'nın hacminin %15'i ve kütlesi %10'u kadardır. Mars üzerinde kaya ve kumlardan oluşan arazi -133°C ile +22°C arasında değişen sıcaklığa sahiptir.

Mars'ın kendi çevresinde dolanan iki küçük doğal uydusu vardır. Bunlar eski Yunancada "korku" anlamına gelen Phobos ve "dehşet" anlamına gelen Deimos'tur.

İnsanlar, Ay'dan sonra şimdi de Mars'a ayak basmak için çalışmalarına devam etmektedir. Çünkü, Mars Dünya'ya en çok benzeyen ve en yakın olan gezegendir. Mars yolculuğu bugün plânlanma aşamasındandır.

1960'lı yılların başından beri Mars'a onlarca insansız uzay aracı gönderilmiştir. Bu araçlardan ikisi, Viking1 ve Viking2 1975 yılında ilk kez Mars yüzeyine inmiştir. Her biri yaklaşık bir yıl boyunca Mars'ın yüzey koşullarına ilişkin veri göndermeyi sürdürmüştür. Bu uzay araçları Mars yüzeyindeyken, iki uzay aracı da Mars'ın çevresindeki bir yörüngede dolanarak Mars'ın haritalarını çıkartmış ve Mars yüzeyinin yüz binlerce fotoğrafını çekmiştir. Yörüngedeki bu iki uzay aracı da yaklaşık dört yıl boyunca Mars'a ilişkin bilgi göndermeyi sürdürmüştür. 1997'de Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi, NASA'nın Mars'a gönderdiği, uzaktan kumandalı robot uzay aracı Sojourner'dan sonra Mars'a yönelik araştırmalar hız kazanmıştır. O tarihten sonra hem ABD hem de İngiltere, Mars'a uzay araçları göndermiştir.

İLGİLİ KONULAR

Güneş Sistemi

Önceki
Önceki Konu:
Mercek
Sonraki
Sonraki Konu:
Makara

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu