Maupassant, (henri René Albert) Guy De - Bilgiler
Fransız romancısı ve kısa hikâye yazarı. 5 Ağustos 1850 senesinde Tourville’de dünyâya geldi. Asil bir âileden gelir. Gençlik yıllarında atletik bir vücut yapısına sâhip olduğu için sporla uğraşır, tabiatla haşır neşir olurdu. Memleketinin çeşitli yerlerinde çektiği fotoğraflar, albümleri doldurmuştu.

1872-1880 Fransız-Prusya Savaşı esnâsında savaşa katıldı. İnsan tabiatında iyilik olacağını hiçbir zaman kabul etmemiş ve eserlerinde bu özelliği acınacak bir temada işlemiştir. Maupassant’ın insan tabiatıyla ilgili kötümser düşüncesi, sıhhatini kaybettikten sonra daha da artmıştır. Gustave Faubert’in göstermelik realizminin yerini Maupassant’ta çıplak realizm (natüralizm) almıştır. Gerçekler açık olarak anlatılmıştır. Hikâyelerinde, karakterler olduğundan fazla büyütülerek dramatik olarak ayrıntılı bir şekilde tasvir edilir. İlk eseri, Médan Akşamları (Soirées de Médan) antolojisindeki Kartopu (Boule de Suif) hikâyesidir. Bu eser Emile Zola’nın teşvikiyle yayınlanmıştı. Hikâye çok beğenilince meşhur oldu. Sonraları Maupassant naturalist yazı üslûbundan Paul Bourget (1852-1935) tarzındaki psikolojik roman türlerine yöneldi. Hastalığının en şiddetli dönemlerinde yazdığı Le Horla’da ise delilik anlatılmaktadır.

Maupassant’ın 17 ciltlik, kısa hikâyeler ihtivâ eden eserleri mevcuttur: Tellier Evi (La Maison Tellier), Matmazel Fifi (Mademoiseile Fifi), Çulluk Hikâyeleri (Contes de la Bécosse), Le Horla en meşhurlarıdır. Altı romanı vardır. Bir Hayat (Une Vie), Güzel Dost (Bel-Ami), Mout-Oriol, Pierre ve Jean, Ölüm Kadar Acı (Fort Comme la Mort), Kalbimiz (Notre Qoeur). Maupaussant başağrısı ve sinirlerini teskin etmek için devamlı eter kullanırdı. Geçirdiği bunalımlar sonucu yarı deli olarak, Paris’te özel bir akıl hastânesinde, 6 Temmuz 1893 târihinde öldü.

Önceki
Önceki Konu:
Ekoloji
Sonraki
Sonraki Konu:
Piton (python Sp)

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: