1 Ocak 1927'de Marsilya'da doğan Maurice Béjart, dansçı olarak başlayıp koreograf olarak sürdürdüğü sanat yaşamında, 250'den fazla koreografiye imza attı.
Klasik dans eğitimini Madame Egorova, Madame Rousanne ve Léo Staats gibi önemli eğitmenlerden alan Maurice Béjart daha sonra Londra'da koreografi eğitimi gördü. 1959 yılında Théâtre Royal de la Monnaie için gerçekleştirdiği 'Bahar Ayini' ile koreograf olarak tüm dünyada büyük ses getirdi.
1953 yılında Paris'te Jean Laurant'la birlikte 'Ballet de l'Etoile''ı kurdu ve dokuz yıl boyunca topluluğu için birçok koreografiye imza attı.
1957 yılında topluluğun adını 'Bellet Theatre de Paris ' olarak değiştiren Bejart, 1960 yılında, 20. Yüzyıl Balesi'ni kurdu. 1987 yılında, şimdiki topluluğu Béjart Ballet Lausanne'ı kuran Béjart, 1992 yılında yeni yorumcular yetiştirmek için topluluğunun boyutlarını daralttı ve sadece 30 dansçıyla çalışmaya başladı.
Maurice Béjart kimi koreografilerini birebir ilişkisi bulunan ülkelerde oluşturdu. Bunların içinde en iyi örnekler Berlin için 'Ring', Kudüs için 'Dibouk', Viyana için 'Tod in Wien' ve Kahire için 'Piramid' adlı koreografiler. Gelecek ilkbaharda İspanya'nın Granada kenti için hem Katolik Granada hem de Müslüman Granada için uyabilecek bir program programı hazırlıyor. Ünlü koreograf, İstanbul ve Mevlana yılı için de 'Rumi: Dans ve Dua' koreografisini hazırladı.
Tiyatro oyunları ve operalar da sahneye koyan Maurice Béjart'ın yönetmenliğini üstlendiği uzun metraj filmleri de bulunuyor. Roman, anı kitapları ve tiyatro oyunları olmak üzere çok sayıda kitap yazan Maurice Béjart, 60 yıllık profesyonel yaşamında aralarında Theatre des Nations (Uluslar Tiyatrosu) Koreografi Büyük Ödülü, Japon Sanat Birliği'nden 'Premium Imperiale Ödülü' ve Kyoto Ödülü'nün de bulunduğu birçok ödül kazandı.
Ünlü koreograf Maurice Béjart öldü 80 yaşında İsviçre'de hayata veda etti. Fransız sanatçı, kalp ve böbrek rahatsızlıkları nedeniyle uzun süredir tedavi görüyordu.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.