Organik maddelerin bazı mikroorganizmalarca salgılanan enzimlerin etkisiyle uğradığı bir tür değişiklik. Fermantasyon olarak da bilinir. Louis Pasteur, mayaların ve havasız ortamlarda yaşayan başka mikroorganizmaların etkisiyle oluşan dönüşümleri anlatmak üzere bu terimi kullanmıştır. Pasteur mikroorganizmalar üzerine yaptığı çalışmaları sonucu, mayalanma olayında o zamana kadar düşünüldüğü gibi yalnızca karbon dioksit gazı çıkışı olmadığını aynı zamanda etil alkol gibi başka ürünlerin de açığa çıktığını ortaya koymuştur.
Mayalanma sürecinden birçok gıda maddesinin elde edilmesinde yararlanılır. Şarap, bira, yoğurt bunlara örnektir. Ayrıca aseton, gliserin ve bazı antibiyotikler gibi birçok kimyasal maddenin üretilmesinde de mayalanmadan yararlanılır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.