psikiyatri sahasında bir sembol hâline gelmiş, ülkemizin yetiştirdiği en büyük hekimlerden biri olan, ruh ve sinir hastalıkları hekimi. Ruh hekimliği yanında renkli şahsiyetiyle iz bırakmıştır.
Mazhar Osman 1884’te Meriç Nehri üstündeki Sofulu’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kırklareli’nde yaptı. Askerî tıbbiyeyi 1904 yılında sınıf birincisi olarak bitirdi. Berlin’de “Nöroloji” ve Münih’te “Psikiyatri” bilgisini ilerletti. İstanbul’a döndükten sonra Gülhâne Askerî Hastânesinde, Wietting Paşanın asistanı oldu. 1914’te Haydarpaşa Askerî Hastânesi “Nöro Psikiyatri” bölümü şefi ve Fransız La Paix Hastânesi başhekimi oldu. Birinci Dünyâ Savaşı sonunda bu görevlere bir de Toptaşı Akliye Hastânesi başhekimliği katıldı. Toptaşı tımarhânesindeki acıklı durum, Mazhar Osman’ı çok etkiledi. Uzun yıllar hükümete raporlar yazarak bu konuda ilgi bekledi. 1927 yılında Bakırköy’de emrine verilen eski bir süvârî kışlasında ilk akliye kliniğini kurdu. Her yıl yeni pavyonlar açıp değerli hekimler yetiştirerek, 2000’den fazla hastanın sorumluluğunu üstüne aldı.
Tıp öğreniminin geliştirilmesi için 1912 yılından beri yaptığı yayınlar ve mücâdeleler, 1933’te İstanbul Dârülfünunu kapatılıp İstanbul Üniversitesi açılıncaya kadar sürdü. Mazhar Osman, yeni üniversitenin Tıp Fakültesinde, Psikiyatri Kürsüsü Direktörlüğüne tâyin edildi. Tıp Fakültesinde verdiği dersler yıllarca büyük ilgiyle tâkib edildi. Mazhar Osman, Türkiye’de modern cüzzam hastânesinin kuruluşu için çok çalıştı. Üstünde durduğu bir başka konu da, milletlerarası uyuşturucu madde ticâretine engel olunması gayretleriydi. 1952 yılında öldü.
Mazhar Osman’ın akıl hastalıkları, sinir hastalıkları ve psikiyatri kitaplarıyla Türkçe, Almanca ve Fransızca yazdığı bilimsel yazılar 200’ü geçmektedir. Ansefalit Üzerindeki Etüdler, Haşiş Tiryakiliğinin Rûhî Neticeleri, Ansefalit Sendromlarına Karşı Aşılar, Merkezî Asabî Cümlenin Sifilis Tedâvisi Kriteryumu ve Multipl Sklerosis’in Viral Etiyolojisi adlı yayınları belli başlılarıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.