fikir adamı ve gazeteci. Âilesi Horasan taraflarından gelip Anadolu’ya yerleşenAvşar boyuna bağlı bir obaya mensuptur. Babası Alpkanlardan Koca Mehmedoğlu Âmâ Latif Hoca, annesi Hacı Velilerden Zeliha Hanımdır.
1917 senesinde Konya’nın Taşkent (Pirlerkondu) kasabasında doğdu. Küçük yaşta babasını kaybettiği için herhangi bir tahsil göremedi ve bir mesleğe giremedi. Ama annesi onun millete ve vatana faydalı bir insan olması için çırpındı. Bir müddet annesinin yanında kalan MehmedEmin Alpkan, Fethiye’ye eniştesinin yanına gitti. Mâden işinde çalıştı. Daha sonra İzmir’e giderek seyyar satıcılık yaptı. 1930’larda kitapçılığa başladı. 1938’e kadar İzmir’de kaldı. Daha sonra İstanbul’a giderek çeşitli işlerde çalıştı. Deniz Yollarının Havuzlar Fabrikasına girdi. 1940’ta asker oldu. 1943’te terhis olduktan sonra aynı fabrikadaki işine tekrar başladı. 1945’te Cumâ namazına gittiği için işten çıkarıldı. Bakkallık yaparak hayâtını kazanmaya çalıştı. 1951 yılında zarar ettiği için bakkallığı bıraktı. Bir müddet Bahâriye Mensucat Fabrikasında çalıştı. 1959’da oradan ayrılıp biriketçilik yapmaya başladı.
Bu arada Düşünen Adam adlı bir dergide idâre müdürlüğünde bulundu. Daha sonra da matbaacılığa geçti. Sabah Gazetesi’nin kuruluşunda önderlik yaptı. Mehmed Yurttutmuş’un ısrarıyla Bizim Anadolu Gazetesi’ni kurarak imtiyaz sâhipliğini yüklendi. Gazetenin yayın hayâtına son vermesi üzerine Türkiye Gazetesi’nde vazife yaptı.
Müşâvir olarak vazife yaptığı sırada hastalandı. Ağır hastalığından hiç şikâyetçi olmadı. 29 Haziran 1990 târihinde İstanbul’da vefat etti.
Sıkıntılı ve imkânsızlıklar içnide bir hayat süren Mehmed Emin Alpkan, gönül verdiği milliyetçilik dâvâsının yılmaz savunucusuydu. “Hangi târihî şahsiyetleri seversiniz'” sorusuna; “Sahte kahramanlar hâriç bütün sevdiklerimi sıralamak, meseleyi çok şumüllü tutmamı îcâb ettirir. Başta Hazret-i Muhammed aleyhisselâm olmak üzere, Allah, vatan ve millet yolunda hizmet eden, bütün büyüklerimizi hürmet ve tâzimle severim!” diye cevap vermiştir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.