son asrın kırâat âlimi. Trabzon’un Of ilçesinin Uğurlu (Çifaruksa) kasabasında 1901 târihinde doğdu. Babasının adı Ahmed Cemâleddîn, annesinin adı Hanîfe’dir. İlk tahsîlini doğum yeri olan Uğurlu kasabasında babasından yaptı. Daha sonra aynı yerde Kur’ân-ı kerîmi de ezberleyerek hâfız oldu. Of çevresinin tanınmış âlimlerinden Çalıkzâde Tâhir Efendi, Çalekli Dursun Feyzi Efendi ve Kasımzâde Hasan Efendiden Arapça, Bakkalzâde Paçanlı İsmâil Hakkı’dan feraiz dersleri aldı. Arapça ve ferâiz ilimlerinde kendini yetiştirdi. İmtihanla Çifaruksa Medresesinin dördüncü sınıfına talebe olarak kaydını yaptırdı. Bu medresenin altıncı sınıfındayken, medreseler kapatıldı (1924).
Mehmed Rüşdü, okuduğu medrese kapatılınca, bir müddet Dursun Feyzi Efendiden tefsir, akâid ve fıkıh okudu. Daha sonra İstanbul’a gitti. İstanbul’da Ahmed Şükrü ve yeğeni Hâfız İsmâil Hakkı Bayrî’den Aşere ve Takrîb, Varnalızâde Hâfız Ahmed Hamdi’den de İbnü’l-Cezerî’nin Tayyibet-ün-Neşr’ini okudu.
Mehmed Rüşdü Aşıkkutlu, bu şekilde ilim tahsîlinden sonra, doğum yeri olan Uğurlu kasabası Merkez Câmiinde fahri (ücretsiz) İmâm-Hatiplik görevinde bulundu. 1936 yılında Uğurlu Kur’ân-ı Kerîm Kursu Öğretmenliğine, 1941’de Of Merkez Vâizliğine tâyin edildi. Bu resmî görevlerini yürütürken, değişik hocalardan öğrendiği kırâat, fıkıh ve Arapça dersler vermeyi de ihmâl etmedi. 1976 yılında vâizlikten emekli oldu. Diyânet İşleri Başkanlığınca İstanbul (Haseki), Ankara’da açılan hizmet içi eğitim kurslarında 1974-1979 yılları arasında, bütün rivâyet ve tarikleriyle aşere dersi verdi. Tayyibet-ün-Neşr adlı kitabı da aynı eğitim yerlerinde okuttu.
Kendi sahasında pekçok öğrenci yetiştiren Mehmed RüşdüAşıkkutlu’nun kırâat konusunda Aşere Kaideleri, Tahrib Kaideleri,Tayyibe Tercümesi ve Tayyibe Şerhi isimlerinde eserleri vardır. Fakat bu eserleri basılmamış, Uğurlu’da vârislerinin elinde bulunmaktadır.
Aşıkkutlu hoca efendi, Trabzon’dan İstanbul’a tedâvî için giderken 28 Ağustos 1980 yılında Uçak’ta vefât etti. Mezarı doğum yeri olan Of’un Uğurlu kasabasındadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.