Mehmet, Fatih Sultan - Bilgiler
08/12/2009 20:17
II. Murat'ın tahtı bırakması sonucunda 12 yaşında Osmanlı İmparatorluğu'nun başına geçmiştir. Deneyimsiz ve çok küçük yaşta bir padişahın başta olması iç ve dış sorunlara neden olmuştur. Özellikle Papa Osmanlıları Avrupa'dan çıkarmak amacıyla Haçlı Seferi düzenleme çalışmaları başlattı. Bunun üzerine II. Murat, Sadrazam Çandarlı Halil Paşa'nın isteği üzerine ordunun başına geçti. Varna önlerinde Haçlı ordularını büyük yenilgiye uğrattı. Bu arada II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) Edirne'de kalıyordu. Çandarlı Halil Paşa II. Murat'ın tekrar tahta çıkmasını istiyordu. II. Mehmet'in tahta çıkmasından sonra 2 yıl boyunca iktidar savaşları devam etti. Sonunda Çandarlı'nın kışkırttığı yeniçeriler bir ayaklanma başlatınca II. Murat tekrar tahta çıktı. Ölene kadar tahta kaldı. Bu arada II. Mehmet çeşitli seferler düzenleyerek başarılar kazanmaya başlamıştı. II. Murat'ın ölümü üzerine tekrar tahta çıkan II. Mehmet ilk iş olarak bazı barış antlaşmaları imzaladı. Anadolu'ya geçen II. Mehmet'in en büyük hayali İstanbul'u fethetmekti. 1453 yılında bir yıl süren hazırlıklar sonucunda İstanbul'u fethedip Osmanlı Devleti'nin başkenti yaptı. İstanbul'un fethi aynı zamanda Bizans İmparatorluğu'nun sonu oldu.

İstanbul'un fethi Türk ve Dünya tarihi açısından oldukça büyük önem taşır. Türk tarihi açısından en büyük önemi boğazların Türklerin eline geçmesi ile Avrupa'ya açılmalarını sağlamasıdır. Dünya tarihi açısından önemi ise Orta Çağ'ın sona erip Yeni Çağ'ı başlatan olay olmasıdır. Bu olaydan sonra II. Mehmet "Fatih" unvanı ile anılmaya başlandı. Bundan sonra Osmanlı Devleti'nin topraklarını genişletmek amacıyla bir çok savaş yaptı. Bu nedenle Balkanlar'a yöneldi. Arnavutluk'a kadar ilerleyen II. Mehmet uzun savaşlar sonunda burayı da fethetti. Bu dönemde Balkanlar'da fethedilen yerler, Sırbistan, Mora, Bosna ve Hersek'tir. Fatih Sultan Mehmet Balkanlar'da savaşırken Anadolu'da çıkan karışıklıklar üzerine buraya geri döndü. Yapılan savaşlar sonunda Amasra, Çandaroğlu Beyliği, Trabzon Rum İmparatorluğu'nu ve Karamanoğulları Beyliği'ni fethetti. Ayrıca Otlukbeli Savaşı sonunda Akkoyunlu Devleti yıkıldı ve toprakları Osmanlı Devleti'ne katıldı. Ege denizi adaları fethedildi. Kırım Hanlığı Osmanlı Devleti'ne bağlandı. İtalya seferi yaparak orayı da fethetmiştir.

Fatih Sultan Mehmet, tahtta 30 yıl kalmıştır. Bu süre zarfında Osmanlı Devleti sınırları Tuna nehrinden Fırat nehrine kadar uzanmış bir dünya devleti konumuna yükselmiştir. Merkeze bağlılık şartıyla can ve mal güvenliği sağlanan çeşitli milletler kendi eski gelenek ve dinlerini koruma imkânlarını bulmuşlardır. Tüm bu savaşların yanı sıra bilimsel çalışmalara da çok büyük önem vermiştir. Bu amaçla çeşitli kurumlar inşa ettirmiştir. Kendi de çok iyi bir eğitim almış olan Fatih Sultan Mehmet, cesur, kararlı ve güçlü bir kişiliğe sahipti. Türkçe, Yunanca, Arapça, Farsça ve Lâtince bilmekteydi. Fatih'in son zamanlarda Memlüklerle ilişkileri bozulmuştu. 1481 yılında doğuya bir sefer düzenleme çalışmaları yaparken öldü. Fatih Sultan Mehmet'in zaferleri sonucunda Osmanlı hükümdarları iki kıt'anın ve denizin hakanı konumuna geldiler.

Önceki
Önceki Konu:
Frigyalılar
Sonraki
Sonraki Konu:
Fransız Devrimi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: