Mehmet Murat İldan - Bilgiler
08/12/2009 20:19
Eğitim: Elazığ'da doğdu; ilkokulun 4 yılını Elazığ'da okudu. Babasının Senatör seçilmesi nedeniyle eğitimine Ankara'da devam etti. Ankara Yenişehir Lisesi'ni birincilikle bitirdi (1982). ODTÜ’de bir yıl "İngilizce Hazırlık"ta ve bir yıl da Elektronik bölümünde okudu (1983); daha sonra ODTÜ Ekonomi bölümünden şeref belgesiyle lisans derecesini aldı (1988). Aynı yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Avrupa Birliği” dalında yüksek lisans ve doktora bursuna hak kazandı. Bu burs çerçevesinde, Fransa’nın Vichy şehrinde 8 ay yoğun Fransızca kursu gördü (DELF Diploması, 1989). Strasbourg’da, Louis-Pasteur Üniversitesi’nde 6 ay "Para-Finans ve Bankacılık" dersleri aldı (1990). Aynı yıl Cambridge’de 6 ay ileri düzeyde İngilizce kursu gördü. 1991’de,“Hisse Senedi Fiyatlarındaki Spekülatif Kabarcıklar” üzerine İngiltere’nin Essex Üniversitesi’nden yüksek lisansını aldı. 1994’te Burdur’da Özel Tabur Ölçme Bölüğü'nde askerliğini tamamladı. 1997’de, Essex Üniversitesi’nde, “İngiliz Ekonomisinin Para ve Maliye alanlarındaki Tepki Fonksiyonları” üzerine kuramsal ve ekonometrik bir doktora yaptı.

Yazı Çalışmaları: Yazarın, “Bright Candles” isimli İngilizce bir şiir kitabı vardır (1995); bu kitaptan bir şiir Kanada’da Georgian Blue Poetry antolojisinde yer almıştır (1997). Hürriyet Gazetesi yurtdışı baskısında 1995-1997 yılları arasında 32 köşe yazısı ve Cumhuriyet Gazetesi’nde de çeşitli makaleleri yayınlandı. 1999 yılında mesleğini bıraktı; 6 ay kadar öyküler yazdı ve sonra oyun yazmaya başlayarak profesyonel yazarlığa geçti. Varlık, Çağdaş Türk Dili, Dil Dergisi, E Dergisi, Türk Dili Dergisi gibi dergilerde 19 öyküsü, “Tiyatrom.com” sitesinde 60tan fazla tiyatro yazısı yayınlanmıştır. Galileo Galilei ve Emmanuel Arago'nun Günlüğü isimli oyunları Devlet Tiyatroları Genel Repertuarı'na alınmıştır. Yazar, “Uluslararası P.E.N. Yazarlar Federasyonu,” “Tiyatro Yazarları Derneği,” “Bilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği” ve “Edebiyatçılar Derneği” üyesidir.

Ödüller: ZOKEV Ahmet Naim Öykü yarışmasında 4 öyküsü övgüye değer görülerek yayınlandı. 2000 yılı Samim Kocagöz Öykü Yarışması’nda Kara Sinek isimli öyküyle ikincilik ödülü aldı. Aynı yıl, "Büyünün Gözleri" isimli oyun Kadıköy Belediyesi Ulusal Oyun Yazma Yarışması'nda Birincilik Ödülü almıştır. Bu oyun dilbilimci Yurdanur Salman tarafından İngilizce'ye çevrilmiş ve ABD'de "Absinthe-New European Writing" edebiyat dergisinde yayınlanmıştır; William Shakespeare, Galileo Galilei, Dilencinin Kehaneti, Emmanuel Arago’nun Günlüğü, Her Şey Marianne’la Başladı isimli oyunları da İngilizce'ye çevrilmiştir. Dilencinin Kehaneti, “AQT 2005 Vancouver Kanada Uluslararası Oyun Yazma Yarışması”nda 112 eser arasında ilk 10’a kalarak finalist olmuştur.

Basılmış Eserleri: Ormanın Hayaletleri (2000); Galileo Galilei (2001); Dilencinin Kehaneti (2001); Mohandas Karamchand Gandhi (2002); Üstat William Shakespeare (2002); Antikacı Arago’nun Günlüğü (2005)

Basıma Hazır Eserleri: "Her Şey Marianne'la Başladı," "Bir Yaz Gecesi Kâbusu," "Bir Makyavelli Hayranı," "Artemis’in Evi," “Davetli Misafirler,” “Yanardağ,” “Pandora’nın Kutusu,” “Kutsal Yolculuk,” “Emmanuel Arago'nun Günlüğü," “Anastasis: Diriliş,” “Üstat Moliere Evleniyor.”

Sahnelenme: 1- Büyünün Gözleri: Mavi Salon Gösteri Hizmetleri (Oyun içinde oynanan oyun Büyünün Gözleri isimli oyundan bir bölüm alınarak Ertan Ekmekçi tarafından uyarlandı; 2001, Bursa.) Marmara Üniversitesi Tiyatro Topluluğu Mimi Komedi Oyuncuları (Galatasaray Lisesi Tiyatro Günleri; yönetmen Mustafa Barış Taşkın; Maltepe Üniversitesi Tiyatro Yarışması En İyi Senaryo Ödülü 2004, İstanbul; 2005, ODTÜ Bahar Şenlikleri,Ankara; 2005, Ekin Tiyatrosu, Ankara.) Kırık Sandalye Tiyatro Topluluğu (Yönetmen Halit Oktay;Pendik Atatürk Kültür Merkezi, 2005, İstanbul.) Sinop Sanat Tiyatrosu (Yönetmen Erhan Kaya; 2005, Sinop.) 2- Dilencinin Kehaneti: Bulancak Sanat Tiyatrosu (Yönetmen Cemal Aldıç; 2004, Giresun-Bulancak.)

TRUVA'daki ESERLERİ:

Antikacı Arago'nun Günlüğü

Paris'in Altındaki Güller

Sisam Adası Aşıkları

Önceki
Önceki Konu:
Murat Döğüşgen
Sonraki
Sonraki Konu:
Sinan Meydan

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: