Sinir doku ya da beyin doku enfeksiyonu sonucu gelişen ateşli ve tehlikeli bir hastalık. Bu enfeksiyona yol açanlar arasında virüsler, mantarlar ve protozoa yer almakla birlikte, yaşamı en çok tehdit eden menenjit biçimleri bakteri kökenlidir.
Menenjitin en önemli belirtileri, ateş, baş ağrısı, ensede sertleşme, bulantı-kusma, konuşma bozukluğu, ışığa karşı hassasiyet, kaslarda ağrı, uyku hâli, solunumun hızlanması, bilinç azalması ve halüsinasyon görmedir. Bu belirtiler bazen hızla, birkaç saat içinde ortaya çıkabilir.
Bakteriyel menenjitlerin tedavisinde antibiyotik verilebilir. Viral menenjitlerdeyse antibiyotikler etkisizdir. Şok, konvülziyon gibi ikincil belirtiler başka ilâçlar ve damar içi sıvılarla tedaviyi gerektirir. Hastalığın ciddi seyrettiği durumlarda kişi hastahaneye yatırılabilir. Kalıcı nörolojik hasarın oluşmasını önlemek için bakteriyel menenjitlerde erken tanı ve tedavi büyük önem taşır. Viral menenjitler çoğunlukla ciddi değildir ve belirtiler kalıcı komplikasyonlar bırakmaksızın iki hafta içinde kaybolur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.