Mentol - Bilgiler
11/10/2013 18:00
Alm. Menthol (n.), Fr. Menthol (m.), İng. Menthol. Paramentanoller olarak bilinen bir sınıfın çok önemli bir üyesi, molekül formülü C10H20O olan bir alisiklik bileşik.

Mentol, beyaz kristaller hâlinde olan bir katıdır. Erime noktası 42,5°C’dir. Keskin ve hoşa giden bir kokusu vardır. Ağıza alındığı zaman boğaz ve burun mukozalarında soğuma hissi meydana getirir.

Tabiatta nane ve nanegillerin yağında bulunur. Tabiî olarak elde edilen mentol, optikçe aktiftir. Timol olarak bilinen fenolik bileşiğe hidrojen katılarak elde edilebilen sentetik mentol, eşit miktarda polarize ışığı sağa ve sola çeviren mentol karışımıdır.

Mentol, hâricî olarak kullanılan merhem ve siprey yapımında, mevzi ve hafif uyuşturmada kullanılır. Ağrı dindirici ve spazm çözücü özelliği vardır. Bâzı içeceklerde, sigaralarda ve şekerlerde kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Kös
Sonraki
Sonraki Konu:
Jeanne D’arc

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: